2019-02-19
附近做野行过见到有新开食店, 而且系日式鱼生井, 当然要叫埋同事去试新野啦!店舖坐位不是很大, 全店约30座位甘上下, 有各式各样既鱼生刺身井, 又可以自选鱼生料, 面食定食都有。我地一班同事就俾佢menu个极上海胆井吸引左, 见佢有海胆, 带子,刺身虾同鱼子都只系$80, 当然要一试啦!极上海胆井海胆- 份量不多, 约有1~2片 (鲜甜可以)带子- 2片 (是1只cut 开成2片)刺身虾- 1只 (正常size)鱼子- 约有1汤匙角切蛋 - 约平时2片玉子份量以$80 可以同时食到海胆,带子都可以接受, 海胆份量还可接受,但带子只有2片薄片有点过少, 同时饭既份量吾多,应只有大半碗的份量, 对于比较大食的人或男士确实有d 不上不下既感觉!同事叫了鲍鱼蟹膏井 $168 , 有鲍鱼,蟹膏,蟹钳,带子同蟹肉,同事回应只是一般另外此店用的是外卖碗 而不是瓷碗(但同事的$168井是用 瓷碗, 这点又搅不清是否贵价的用瓷碗, 而相对平价的用外卖碗),有点不对劲, 一不就全部用外卖碗, 一不就全部用瓷碗, 不要介分平跟贵价, 毕竟$80 一个井都不是平价吧!
极上海胆井
海胆- 份量不多, 约有1~2片 (鲜甜可以)
带子- 2片 (是1只cut 开成2片)
刺身虾- 1只 (正常size)
鱼子- 约有1汤匙
角切蛋 - 约平时2片玉子份量