2006-07-06
呢间前前后后去过十次左右,一直无意识上来写comments,直至揾完其它餐厅资料之后突然扯起条筋....第一次帮衬应该系去年,感觉好唔错,大埔有如此水准的西餐厅令我非常惊讶,侍应服务亦大方得体,睇得出晌高级餐厅或酒店工作过。后来的几次觉得Oliva渐渐走下坡,食物水准时好时差唔稳定,侍应亦换了其它人,有个仲懒懒闲唔多理d客,服务水平有待改善。侍应外型MK feel无问题,而家年轻人讲潮,但服务态度应该好似以前开档果班甘;有好伙记老板应该出高少少人工留人,以免坏了招牌。我几乎每次都系Sunday 3点几去,无乜人,最记得有次食"lunch", 点了头盘番茄面包,居然漏左单,晌我食紧茄汁辣青口(一道要趁热食的菜)时至拎出来, 食完青口至食佢,面包已经冻左林左,失去热面包配冻番茄粒的真正味道。最离奇的是,呢一餐所有菜都乱哂龙,应先上的后上,应一道道菜上的变成全部一齐上,搞到我地惊食物摊冻哂唔好味而食得好匆忙,最后始终有道热盘系冻住甘食落肚扣哂分,令我有食完唔想再来的念头。后来又再去几次,水准又慢慢提升番,水平唔够的侍应已不见纵影,可是...以前上台的一篮面包由方型包变为超市的圆型包,数量由四
后来又再去几次,水准又慢慢提升番,水平唔够的侍应已不见纵影,可是...以前上台的一篮面包由方型包变为超市的圆型包,数量由四个减为两个(我地两个人,面包依人头计算),冇得o忝加,这改变对每次都点辣青口,然后用面包掭辣汁来食的我有点失望。不过唔紧要,我愿意加钱食面包,毕竟辣青口是我的最爱!
ps: 最后无收我面包钱, 赞!
Pizza:份量好大,侍应话我地可以要细size, 照餐牌价的七折,同下面的网友话六折唔同,我系今年五月食过的。值得一提的是pizza整得好好食,唔同的配料要逐个试下,食要趁热,多d人去食最抵。
士多啤利千层饼:又系好味士多啤利好新鲜,忌廉即时打的,不过我系打包返屋企几个钟之后食,如果趁新鲜食味道更佳。
咖啡:味道浓郁,真材实料,唔系咖啡粉或蒸漏咖啡可比,食完餐个肚仲有空位,值得整番杯。
其它的菜如鹅肝牛扒、茄汁虾圆型粉,etc...都无令人失望。
食过好多菜,可惜忘记了,将来有机会补番。
谢谢各位