2018-09-23 1046 浏览
今晚我又约左同我一样咁钟意食日本野既朋友去食omakase自从之前食过omakase之后,一试便爱上了。家下当我地看到唔同既日本餐厅都会去食下omakase,令自己系平凡中既生活带多点点乐趣同惊喜今晚食既呢间日本餐厅位于铜锣湾,地点十分方便。餐厅入面座位都不少,有些座位仲会坐系师傅前面,一边睇住师傅预备食材今次我跟朋友都系被安排坐系bar台前面我跟朋友点了呢款每人$1300的餐入面有前菜、六款刺身、煮物、酢物、六款寿司、汤、水果呢晚食得好开心,食左好多野食,一款又一款先比大家睇下个overview睇下几正每一款都好好味,呢张图集合了前菜、六款刺身、酢物同渍物先说一说前菜,分别有三小碟,有菠菜三文鱼芥末鱼饼若带竹笋每款都好醒胃菠菜好绵好入味碎碎的三文鱼味道不错芥末鱼饼,鱼饼质感好好,口感弹牙,配埋淡淡的芥末香味竹笋较为清新爽口,又别有另一种清新滋味食过前菜之后,师傅开始为我们准备刺身,一道又一道的上菜每款都好新鲜好好味食了wasabi渍水八爪鱼鲛鲽石垣贝珍蚝toro我重点介绍几款我特别喜欢的刺身呢款系wasabi渍水八爪鱼外形已好特别,八爪鱼切成一片片薄片,口感已经好爽口弹牙,我最钟意系
今晚我又约左同我一样咁钟意食日本野既朋友去食omakase

今次我跟朋友都系被安排坐系bar台前面
我跟朋友点了呢款每人$1300的餐
入面有前菜、六款刺身、煮物、酢物、六款寿司、汤、水果

呢晚食得好开心,食左好多野食,一款又一款
先比大家睇下个overview
睇下几正
每一款都好好味,呢张图集合了前菜、六款刺身、酢物同渍物

先说一说前菜,分别有三小碟,有菠菜三文鱼
芥末鱼饼
若带竹笋

每款都好醒胃
菠菜好绵好入味
碎碎的三文鱼味道不错
芥末鱼饼,鱼饼质感好好,口感弹牙,配埋淡淡的芥末香味
竹笋较为清新爽口,又别有另一种清新滋味
食过前菜之后,师傅开始为我们准备刺身,一道又一道的上菜
每款都好新鲜好好味
食了wasabi渍水八爪鱼
鲛鲽
石垣贝
珍蚝
toro

我重点介绍几款我特别喜欢的刺身
呢款系wasabi渍水八爪鱼
外形已好特别,八爪鱼切成一片片薄片,口感已经好爽口弹牙,我最钟意系仲沾上了wasabi渍水,呢个味道好特别,又有wasabi味,但加入了水去中和,所以会散发出淡淡既wasabi味,好清新
呢款经过火炙太刀鱼既表面,而且仲𠝹左刀痕,师傅仲洒左盐系上面,所以食起来除了有又香又浓既个鱼油味外,仲有淡淡既盐香,味道一流
珍蚝
又大只又肥美
好鲜味
大大只虾,虾上面铺满了蟹膏
呢款就系蟹膏酱烧大虾
蟹膏又多味道又香浓
而且经过烧之后好滋味
蟹味渗入了中虾既虾肉中,所以一边食啖啖肉大虾,又有鲜甜浓郁既蟹味
好正
之后就开始食寿司、汤、水果
寿司食了六款
每款都系由师傅即制的
睇得又食得
师傅超用心的做每一道食材
欣赏师傅又认真又用心地制作

寿司毛蟹、赤贝、银鳕鱼、幼口鱼边、大toro、海胆
毛蟹寿司,一丝又一丝既蟹丝稳稳地放到寿司饭上
寿司饭已有点点特别的味道,因为寿司饭经过了腌制
已好滋味
放上了鲜甜蟹丝,鲜味跟寿司饭的味道
好夹

好靓呀卖相
师傅会把寿司放到黑色板子上,放到板子上,仲有个寿司倒影
好优美
呢款寿司好惹味
经过烧后,浓浓鱼油,入口即融
上面仲放了葱跟明太子,味道又清新又惹味
食晒寿司,端上一碗热辣辣又香既蚬肉汤
清甜、鲜味

最后食埋生果,甜甜的为呢一顿美好既omakase划上一个完美既句号
2018-09-19