2022-06-02 264 浏览
我女朋友一开始唔钟意食寿司,直到有一次逼佢同我食omakase,女朋友就钟意咗食寿司,成为我人生一大成就😎。今日系同女朋友嘅六年半周年纪念日。经过我精挑细选之下,我拣咗寿司樱作为周年纪念日嘅压轴餐厅😜寿司樱餐厅晚市只有两个omakase套餐,而且无得散叫食物,我地今次试左「金」🤩- 前菜前菜包括括北海道北寄贝配韭菜,𫚕鱼白子配姜汁同汁烧金箔饱鱼。以上三款卖相精致,味道出色。我最钟意应该系𫚕鱼白子,入口柔滑顺口😍- 左口鱼刺身配紫苏花紫鲜花味道几强烈,食完我只系记得紫鲜花既香味😬- 北海道象拔蚌象拔蚌爽脆清甜,加左青柠汁有画龙点晴既感觉。- 深海池鱼深海池鱼做左两食,两款分别用咗唔同部位。一款配上芽葱,另一款配上黑鱼子。深海池鱼甘香细腻,而且够肥美。芽葱完全无草青味,只有淡淡既甜味,而且可以解腻。至于黑鱼子鲜味突出,同深海池鱼味道好夹。- 帆立贝海胆呢个组合非常邪恶,用紫菜夹住帆立贝同海胆一齐食😋。帆立贝好大粒,帆立贝既酱油唔会盖过本身既鲜甜,海胆令味道鲜上加甜。- 鲣鱼刺身鲣鱼用左樱花木烟熏,一打开玻璃盖就制造出烟雾离漫既效果,真系好睇又好食🤩- 海胆焗大虾又有海胆既出现啦😍!大虾肉质

- 前菜

- 左口鱼刺身配紫苏花
紫鲜花味道几强烈,食完我只系记得紫鲜花既香味😬

- 北海道象拔蚌
象拔蚌爽脆清甜,加左青柠汁有画龙点晴既感觉。

- 深海池鱼

- 帆立贝海胆

- 鲣鱼刺身

- 海胆焗大虾
又有海胆既出现啦😍!大虾肉质弹牙,海胆酱由海胆同蛋黄混合而成,然后涂匀系大虾上面再焗,令大虾无论色香味都更上一层楼🔝。大虾上面放上稻穗焗出嚟嘅爆谷,口感香脆,米香突出。

- 舞茸清汤
呢个汤非常清甜,菇味非常香浓,俾客人清一清口腔,准备心情食寿司🥰

寿司方面餐厅用左赤醋饭🍣,酸度温和,口感粒粒分明。寿司有以下九款:

- 鸟贝(左上)
鸟贝应该系我食过口感最爽口嘅寿司,比起赤贝,我更爱鸟贝😍

- 伊佐木(右上)
味道鲜甜弹牙,口感有少少烟韧,食完既感觉比较清爽。

- 白虾(右下)
晶莹剔透嘅白虾上面有柚子皮,而且洒上少少岩盐。师傅话岩盐唔会好似豉油咁咸,而且带有海水味。白虾既口感系我之前未试过,有少少黏身,肉质鲜甜。

- 金线雕(左下)
原来金线雕系红衫鱼🤩,师傅将金线雕炙烧之后鱼油迫晒出嚟,面头仲有盐渍昆布。

- 吞拿鱼(左上)
吞拿鱼同山芋呢个组合相当新颖,味道非常甘甜😋

- 胡麻鲭鱼(左下)
鲭鱼上面放左少少芝麻,鱼油味几重👍🏻

- 池鱼(右上)
入口比较清爽,略带少少油香,配上芽葱有另一番风味😋

- 银鳕鱼(右下)
估唔到银鳕鱼仲可以用作寿司,银鳕鱼配上鱼子酱,入口细嫩滑溜,炙烧完鱼油味更突出,肥美程度同拖罗有过之而无不及。今次配搭嘅鱼子酱偏向深绿色,原来来自日本,配上银雪鱼令鱼子酱嘅鲜味升华。

- 拖罗
每次食omakase最期待既寿司一定系拖罗,拖罗鱼油非常丰富,口感入口即化,美足不足既系食落有少少筋🥲

- 海胆杯
每一啖都系奢华既享受😍,入面有海胆、白虾、拖罗蓉同鱼子酱。下层有少少寿司饭作「点缀」🤣,口感丰富,鲜味极浓。

- 鱼汤
鱼汤呈奶白色,味道超级浓郁鲜甜,入面有香菇、豆腐等配料,好饮到想问师傅可唔可以买外卖汤包🥰

- 熊本哈密瓜🍈
最后以哈密瓜作结,甜到入心💓

寿司樱系我食过最正既omakase,亦都系最贵🤣,之后要努力赚钱令自己每一个月食一次omakase!
2022-05-17
庆祝纪念