2017-08-14 155 浏览
每个月都要食返餐好既慰劳下自己同男友今次去左Sogo隔离既一座大厦食日本嘢!之前上网见岩浪好似唔太多位,所以提早book定先~一出Lift就去到岩浪既门口~右面系吧台,我地坐左面既正常和食枱~本身Menu有好多选择,唔系好想谂食咩,所以就想试下厨师发办首先黎既系前菜同冷物,由左至右食起,侍应话左系粟米豆腐,好特别既口感,好似食紧粟米味既Jelly咁;中间系炸鱼蛋;最右系米茄子,上面有啲碎咁。成个前菜有由淡至浓既感觉~前菜后黎左个蟹肉腐皮,啲蟹肉几鲜甜,啲腐皮好滑!跟住开始黎戏肉,首先有刺身三点,有伊佐木(右),深海池鱼(后)同间八(左)。三件都好有鲜味!一啲腥味都无~伊佐木肉质弹牙,另外两件就入口即溶,好正第二轮就野生拖罗,池鱼同石垣贝(左至右),拖罗好肥美但比较多根,池鱼一样咁新鲜,石垣贝以为会有贝类个啲腥味,点知一啲都无!食完剌鱼就有个汤隔一隔~松茸汤,非常清甜。跟住系热既和食,上面系无花果,下面系蒸鱼,煮得岩岩好,肉质嫩滑,不过唔知咩鱼黎。天妇罗三点,有几种调味可以选,有虾、鱼同紫苏芝士天妇罗。个虾配海盐好爽口;个鱼有啲似多春鱼咁细细条,配咖喱粉好惹味;最惊喜系个芝士,以前个紫苏
每个月都要食返餐好既慰劳下自己同男友

一出Lift就去到岩浪既门口~
右面系吧台,我地坐左面既正常和食枱~

粟米豆腐 炸鱼蛋 米茄子

蟹肉腐皮

前菜后黎左个蟹肉腐皮,啲蟹肉几鲜甜,啲腐皮好滑!

松茸鱼肉汤

食完剌鱼就有个汤隔一隔~松茸汤,非常清甜。

无花果蒸鱼

天妇罗三点
天妇罗三点,有几种调味可以选,有虾、鱼同紫苏芝士天妇罗。个虾配海盐好爽口;个鱼有啲似多春鱼咁细细条,配咖喱粉好惹味;最惊喜系个芝士,以前个紫苏叶会抢哂啲味,点知岩岩好~外脆内软!

寿司

跟住系寿司,不过其实已经有啲饱
侍应无讲系咩,不过左面个寿司好正,上面啲丝好夹,海胆饭就好鲜甜。
有机绿茶
红豆雪糕

最后就有绿茶同甜品为我地呢餐画上完美句号。
2017-08-09
粟米豆腐 炸鱼蛋 米茄子