2017-11-29
OMAKASE食过唔少间,对呢样野亦愈来愈喜欢,不时不食,又唔洗自己谂食咩,岩晒脑残的我,而且可以近距离欣赏师父的手艺,有咩唔明白唔食都可以直接同师父沟通知道妈妈未试过食OMAKASE,今日就带佢黎试下鮨豊我自己都系第一次食,我地6点已经到左,一开始成个场暂时净系得我地,要食OMAKASE,我地当然会选择坐吧台啦睇上图都知坐吧台的好处,面前有好多新鲜鱼生,食食下仲有幸睇到师父将大大旧吞拿鱼解体餐目有两款,一系食SET($800),一系就OMAKASE($880),只系相差$80,我地当然坚持我地今日的目的配菜有几款,最欣赏系日本萝卜,酸酸地又带萝卜的甜前菜前菜有冰菜、日本蕃茄、𩽾康鱼肝,𩽾康鱼肝加左酸汁,质感比鹅肝更细滑,日本蕃茄比一般的甜得多平目鱼平目鱼上面有酸汁啫喱,鱼味唔系好浓那一种,作为第一件寿司就岩晒花竹虾花竹虾一向系贵价货,虾肉比较厚身同实净,见到师父将虾膏不停的切,香味就爆发出黎,然后就放入虾同饭的中间,上面有虾苏,虾苏做法比较繁复平时都比较少食到,一放入口虾膏味系口中爆发,十分十分美味平目鱼边一开始食过平目鱼,而家就到平目鱼边,平目鱼边比较有咬口,配上左青柠汁同海盐,油
知道妈妈未试过食OMAKASE,今日就带佢黎试下
鮨豊我自己都系第一次食,我地6点已经到左,一开始成个场暂时净系得我地,要食OMAKASE,我地当然会选择坐吧台啦 睇上图都知坐吧台的好处,面前有好多新鲜鱼生,食食下仲有幸睇到师父将大大旧吞拿鱼解体
配菜有几款,最欣赏系日本萝卜,酸酸地又带萝卜的甜 前菜
平目鱼
花竹虾
平目鱼边
一开始食过平目鱼,而家就到平目鱼边,平目鱼边比较有咬口,配上左青柠汁同海盐,油脂味较浓
深海池鱼
深海池鱼一向系我好喜爱的一款寿司,鱼味浓郁,简单加酱油已经好足够
秋刀鱼
秋刀鱼系季节限定,错过左就要等下年,清楚睇到师父系鱼上的刀工,配上姜蓉同葱花同吃
赤贝
大大只赤贝开边,加入青柠汁同柚子皮增加清新感 金目鲷
金目鲷轻轻炙烧过,多了一份香味,有梅酱同紫苏叶衬托
海胆
来自北海道的海胆,质素无容置疑,鲜甜得很,好想成板食晒佢
鲭鱼
鲭鱼上面放有白板昆布,中间有紫苏叶,白板昆布食落酸酸地,同鲭鱼的味道好配合
吞拿鱼
此拿非一般TORO,呢一小旧就系最肥的位置,有少少筋,师父提我地唔好咁快吞,记得要咬多两下,筋部愈咬愈出味,真系人间极品
吞拿鱼手卷
食过10年寿司之后,就到手卷,将吞拿鱼切成小粒,整条手卷由头都尾都食到满满的吞拿鱼 海绵鸡蛋
海绵鸡蛋系好考工夫的食物,将虾肉、鱼肉磨到变蓉,再加蛋去焗,整个过程要整差不多2小时,少D心机都唔得,海绵鸡蛋食落好细滑,看似只系得鸡蛋,但一咬落就食到虾同鱼肉的鲜味,好特别的一道菜
立鱼汤
立鱼汤做法有点似中式鱼汤,奶白色的汤加左豆腐,另一特别之处就系只碗,每只都系唔同图案的手绘碗,日本的手艺,几时都咁令人尝心悦目
生果及 甜品
来到最后的一款食品,生果有日本蜜瓜,十分清甜,甜品有自家制奶冻,上面放有日本红豆蓉,中间的枫叶装饰系真树叶,令我好挂住一个月前系北海道的风景喔
食过咁多间OMAKASE,试过呢间之后,即刻变左我心目中的第一位,由食材、师父的手艺、环境,通通都令我好满意,师父好健谈,令我增加左唔少日本食材的知识,而且$880呢个价钱食OMAKASE来说都唔算高价,十分值得一试