2023-01-15
听朋友讲话呢间日本餐厅几抵食,$1,680 一个人omakase包好多样唔同嘅嘢,所以谂住去果度庆祝纪念日,点知估唔到会有咁「特别」嘅经历🏴☠️。餐厅个setting系坐bar枱,我哋𠮶晚去到𠮶时见到成间餐厅只得隔离坐咗一对中年嘅男女客人。我哋坐低咗一阵之后发现到omakase厨师完全冇理过我哋,例如上唔同嘅食品时,莫讲话解说,连𠮶件系乜嘢刺身或者寿司都冇讲,我哋要自己问个厨师先会答一句🥲。你会问咁个师傅做紧咩?佢将全部精神放晒系果对中年嘅大客,不停咁「李生」前「李生」后,又话敬佢饮酒,又同佢介绍新年可以系度搞private party包场,真系好好服务😑(只限于「李生」)师傅唔理我哋都算,估唔到去到中途更差☠️。话说果日TVB直播紧欢乐满东华🎶,然后「李太」食到饱唔想倾偈,想自己一个睇吓节目,所以就开hand-free大声咁播出嚟睇。当时成个场充满住欢乐满东华嘅声音,师傅无岀声、服务员无岀声、我哋同隔离另外一台客都黑住面唔出声😓…最后,播左差唔多一个钟,「李生李太」终于要离开啦,而当时已经九点几,即系我哋已经由七点几开始俾人ignore咗两个钟,听欢乐满东华听咗一个钟。大客走咗之后,师
大客走咗之后,师傅终于理返下我哋,但系𠮶时我哋同隔离𠮶台客已经面到黑晒,食乜都无味。
我哋大约10点几走,而当时隔离另外一台客「庄太」都仲未开始食寿司,因为师傅太照顾「李生李太」,唔得闲俾嘢食佢哋,我谂状态应该同我有同一样感受,非常之不受尊重!
坦白讲,有大客唔系问题,但系师傅同餐厅明知大客系比较自我中心,而作为老板嘅师傅又分神唔到照顾其他客人,咁唔系应该量力而为,𠮶日接少啲客或者希望其他客去其他分店?再者,你就算系大客,都冇理由当左餐厅去自己屋企,开hand-free大声广播,而餐厅冇理由唔出声,我自己觉得咁系对其他客人非常之唔尊重。
我食完嘅感觉系餐厅根本唔需要其他客人,只需要「李生李太」,而我亦都唔会推荐呢间餐厅比任何人,除非你有钱得过「李生李太」,或者唔介意俾千六蚊听住欢乐满东华咁食,同唔介意个师傅完全唔理你,连你食紧啲乜都唔知。
嘢食方面,以下嘅嘢食味道其实OK,只系我真系唔知食紧啲乜,因为我连个食物个名都冇人同我讲。