2018-06-15
日本料理食得多,今次同友人试下比较少食嘅omakase。店舖门面好低调,入到去更加低调,灯光虽暗,但又坐得几舒服。坐低后有热茶,前菜系温泉蛋。个蛋系冻食嘅,入面嘅蛋白同蛋黄仍处于流心状态,有水准!另外仲有玉子,甜度刚好,旁边有酸姜,腌得非常好味!千切大根,系腌过嘅萝卜丝,带甜辣,都几惹味。面豉酱青瓜,浓味嘅面豉配埋清爽嘅青瓜一齐食,味道好夹。然后就开始上10种厨师发办嘅寿司,我地一路食,师傅就一路整,见佢有好多秘制野放落一个个盒仔度,每款食材佢都好用心拣自制嘅配料,例如梳鱼上就配姜丝,带子就配柚子皮,鲭鱼配一块甜嘅片片等,非常特别有心思。每上一旧寿司,师傅都会用唔纯正嘅广东话讲一讲个名,好多鱼嘅名都无刻意记低,净系记住食入口𠮶种鲜味已经够了。食完寿司之后会有面豉汤,味道对我黎讲系特浓,好足料!最后嘅甜品竟然有我最爱嘅黑芝麻雪糕,好满足!
店舖门面好低调,入到去更加低调,灯光虽暗,但又坐得几舒服。 坐低后有热茶,前菜系温泉蛋。
千切大根,系腌过嘅萝卜丝,带甜辣,都几惹味。
面豉酱青瓜,浓味嘅面豉配埋清爽嘅青瓜一齐食,味道好夹。
然后就开始上10种 厨师发办嘅寿司,我地一路食,师傅就一路整,见佢有好多秘制野放落一个个盒仔度,每款食材佢都好用心拣自制嘅配料,例如梳鱼上就配姜丝,带子就配柚子皮,鲭鱼配一块甜嘅片片等,非常特别有心思。每上一旧寿司,师傅都会用唔纯正嘅广东话讲一讲个名,好多鱼嘅名都无刻意记低,净系记住食入口𠮶种鲜味已经够了。
食完 寿司之后会有面豉汤,味道对我黎讲系特浓,好足料!
最后嘅 甜品竟然有我最爱嘅黑芝麻雪糕,好满足!