2021-12-21
今日专登入到元朗,就系为左食呢餐omakase。话说呢度劲难book,又系要用上网𠮶啲system准时12点去争,好不容易我地终于book到星期六食lunch omakase。呢度一入黎感觉超好,可能系因为无窗,睇唔到出面,令我有种真系去左日本嘅感觉。餐厅唔大,大约每轮坐到10个人到,难怪咁难book。我地前一晚就要拣定食咩,由于我地无拣到sashimi个set,一开始只可以睇住师傅整比其他人食,真系有得睇无得食😅我地今次个set有前菜、沙律、茶碗蒸、汤同13件寿司。前菜系配左洋葱汁嘅蕃茄,几开胃,而我就几欣赏个生蚝豆腐沙律,加左酸啫喱同秋葵,全部野加埋味道完全无违和感。13件寿司分别有太刀鱼、鲷鱼、右口鲷、深海池鱼、真鲷、北海道活带子、赤贝、金目鲷、活北寄贝、牧丹虾、呑拿鱼背豉油渍、大拖罗、北海道赤海胆。材料尚算新鲜,个赤贝上𠮶阵仲识郁!呢度嘅寿司唔系著重重口味,味道淡啲,坦白讲,呢度嘅整法未去到可以食得出每样食材嘅鲜味。整体而言,食物味道唔算好特别,对于呢个份量同服务态度,价钱尚算合理。不过要我再咁样12点book位法,略嫌有点名过于实,加上同一素质嘅omakase市区都有好多选择
整体而言,食物味道唔算好特别,对于呢个份量同服务态度,价钱尚算合理。不过要我再咁样12点book位法,略嫌有点名过于实,加上同一素质嘅omakase市区都有好多选择,所以我就未必会再食。
Lunch Omakase: $420