2019-12-04 391 浏览
尖沙咀日本料理不下百间,但质素参差不齐,要食到一间好食嘅有番咁上下难度。不过今日食嘅呢间鮨见,完全展现左唔同级数嘅日本料理。「Omakase」系日本高级料理,日文原意系「拜托了」,即系菜单由主厨全权负责,挑选当日时令材料制作佳肴,包括刺身、寿司、茶碗蒸等。我以前都食过几间日本餐厅嘅Omakase,但系坐系大厨面前睇住佢现打现制都系第一次。大厨二见さん学艺多年,再由日本将料理带黎香港,务求令香港人都食到日本地道风味料理。佢相当著重「沟通」,觉得厨师同客人冇交流就算唔上好嘅Omakase,所以餐厅格局够细,务求一路食一路向客人说明料理特色。前言唔讲太多,直入主题啦。打头阵嘅系八爪鱼冷盘配秘制酱汁。八爪鱼仔爽口,八爪鱼脚弹牙,加埋酒香味浓郁嘅酱料,甜甜地嘅味道相当开胃,作为前菜相当称职。茶碗蒸用料丰富,有虾、蟹、鸡、菇等配料,鲜味都煮到入蛋度,每匙都有配料,食落好满足。然后系不可或缺嘅剌身六点,味道由浅入深:樱花鲷肉质鲜美,咬落有浓而不腻嘅鲜甜味;拖罗油香十足,入口接近即时溶化,咬落再有吞拿鱼甘香后劲;深海池鱼较爽口,鲜味非常霸道,一咀嚼就攻占成个口腔;混合剌身又系另一番风味:软滑鲷鱼配上嫩

「Omakase」系日本高级料理,日文原意系「拜托了」,即系菜单由主厨全权负责,挑选当日时令材料制作佳肴,包括刺身寿司、茶碗蒸等。我以前都食过几间日本餐厅嘅Omakase,但系坐系大厨面前睇住佢现打现制都系第一次。

然后系不可或缺嘅剌身六点,味道由浅入深:

樱花鲷肉质鲜美,咬落有浓而不腻嘅鲜甜味;
拖罗油香十足,入口接近即时溶化,咬落再有吞拿鱼甘香后劲;
深海池鱼较爽口,鲜味非常霸道,一咀嚼就攻占成个口腔;

混合剌身又系另一番风味:

软滑鲷鱼配上嫩滑海胆既鲜又甜,柚子又带D酸味中味番口感,口感多元化,单一刺身绝对做唔到呢个效果;
吞拿鱼鱿鱼卷口感由软至爽,吞拿鱼嘅酸配上鱿鱼鲜甜又系绝配,加上一抹浓厚秘制鲍鱼酱风味独特,金箔再添上高级感,呢道剌身堪称完美;

大拖罗包海胆又系另一种体验,拖罗油脂味较重,同海胆嘅顺滑鲜甜有化学作用,好似食紧有充满油香味嘅海胆,难以形容嘅好味道。

接住落黎系考验师傅功架嘅寿司

寿司饭直接加入左秘制酱油,即压即食,新鲜热辣。九洲鲈鱼软熟可口,油香不亚拖罗,但比拖罗鲜甜,多一份清爽。鲭鱼配上碎葱同姜蓉,有少少似烧味风味,风口意外地夹;深海池鱼腩极为肥美,油香冠绝,滋味浓郁;蓝鳍吞拿风味较浓,口感紧致精密,加上沙律酱,带一种油脂以外嘅鲜香;赤贝寿司口感爽脆,较为专注鲜甜一环,带点清新;

广岛蚝寿司更系创新,用火枪将蚝身烧到焦香半熟,压上寿司饭,再直接放系手掌上感受其温度,再一啖吞下,肥美蚝肉鲜甜甘香,满足感油然而生。

三文鱼子海胆杯唔使说明都知有几满足,大大啖三文鱼子同海胆鲜味争相而出,再配上寿司饭令口感更圆满,系幸福嘅味道。

金目鲷鱼骨汤极为浓郁,榨取哂鱼骨嘅精华,每一滴都有丰富甜鲜鱼香,浓而不腥,好好饮!

最后以北海道直送蜜瓜做点缀,以清爽香甜水果作结尾。

虽然价钱不菲,但系真系物有所值,顶级日式料理、贴心服务、居酒屋式气氛,非常推荐大家黎体验下。