2021-07-27
心痒痒又想食omakase,今次就拣咗试呢间旭。我哋食咗中位价嘅set,$1680一位。前菜1:昆布豆腐,滑嘟嘟,味道正常。前菜2:猪肉淮山卷系热食,几香。水云菜酸酸的,有啲姜蓉爽滑,几开胃。最后记得要食埋粒龙珠果。1.北海道毛蟹肉捞入咗蟹膏,鲜味甘香;上面有鲜甜紫海胆,捞埋紫苏花瓣一齐食有花香。2.师傅话呢个系seasonal,梳子鱼轻轻烧过,带出油香,配咗少少饭,用紫菜包住食。3.呢个都系seasonal北海道白粟米,超爽脆,好甜,好juicy。4.野生银雪鱼,都系轻轻烧过,带出油脂香 ,肥美,沾豉油wasabi食。5.日本响螺,超爽口, 师傅教用筷子沾上少少盐 再加wasabi咁食,带出鲜味。6.野生蓝鳍吞拿,师傅话呢个系最肥位置,大拖罗。师傅已经起筋,但系里面都仲有啲细筋起唔到,师傅话已经切断咗,等我哋口感舒服啲。7.跟住嚟一个熟食,盐烧太都鱼。挤一啲青檬汁上去食,油香丰富而且鲜味。如果想再浓味啲就沾上柚子酸汁。伴碟嘅烧青椒、姜芽都食得。跟住就开始食寿司,所有寿司师傅都已经落咗豉油Wasabi,可以就咁食。8.真鲷 sushi,上面有柚子皮香味,味道几清。9.小肌鱼 sushi
前菜1:昆布豆腐,滑嘟嘟,味道正常。
8.真鲷 sushi,上面有柚子皮香味,味道几清。
9.小肌鱼 sushi ,鱼味较浓郁。
10.赤目鱼 sushi,轻轻烧过,有少少火炙香味,同埋带出油香。
11.赤身sushi ,呢个腌制过嘅,几有鱼香,肉质比较绵身。
12.新鲜北寄贝sushi,师傅整嘅时候拍一拍佢,等佢啲神经收缩返,好爽口。
13.中拖罗sushi,有几块薄片,食落冇咁多筋,最顶𠮶块系下巴位置,充满油香鱼香 。
14.九州车海老sushi,师傅整嘅时候虾仲郁紧,好新鲜,洒上岩盐,虾肉质紥实爽口弹牙,有啲柚子香,几清爽。
15.海胆军舰,有两种海胆,下面马粪海胆鲜甜,上面白海胆系seasonal,比较creamy,海胆味较浓郁。
16.最后饮返碗大蚬清汤,好鲜甜,蚬肉超级大粒。食完咁多嘢饮返碗热汤好舒服。
17.当然唔少得甜品啦,我拣咗绿茶奶冻,卖相好靓,绿茶味道好浓郁,奶冻滑溜溜,正。