2020-06-11 716 浏览
懒人终于的起心肝,写人生第二篇 OpenRice 嘅食评,真惭愧!话明懒,索性两餐一齐写,唔好介意 😂最早帮衬烧邦系19年年头,但好多时都系两公婆去,食唔到太多嘢。呢两餐就唔同嘞,一餐系一行十人嘅 birthday party,另一餐系一行五人嘅 family gathering,可以试多好多嘢!食材新鲜、唔靓唔入、火候控制精准呢啲唔多讲,大家睇相应该会睇得出。反而想介绍嘅系老板邦哥对食材同出品嘅执着,同埋佢嘅态度。食材 - 首先,佢每晚收舖后,天未光就去香港仔落栏揾靓海鲜,唔靓唔入。又因为佢坚持咗几年,日日如是,所以先打动到渔市场嘅艇家会留啲罕有同靓嘢比佢,大家先有机会食得到。出品 - 靓嘅海鲜就唔需要花巧,所以佢好多海鲜都建议清蒸。咪以为清蒸好简单,一只鲍鱼蒸多二十秒,口感已经好唔同。一条靓鱼用秘制鸡油蒸,控制好火候,又系另一个层次。态度 - 呢两餐都系 set budget 比邦哥去发办,大概话佢知有咩特别想食,佢会尽量配合。最近呢餐同佢讲妈妈钟意食花蟹,佢第一个反应系:「宜家休渔期,又近母亲节,啲花蟹好贵。唔系话食唔食得起,而系值唔值得。我帮你留意吓,如果唔抵食我真系唔入,宁愿

态度 - 呢两餐都系 set budget 比邦哥去发办,大概话佢知有咩特别想食,佢会尽量配合。最近呢餐同佢讲妈妈钟意食花蟹,佢第一个反应系:「宜家休渔期,又近母亲节,啲花蟹好贵。唔系话食唔食得起,而系值唔值得。我帮你留意吓,如果唔抵食我真系唔入,宁愿第日过咗休渔期,有又靓又抵食嘅花蟹,我入货你先再叫妈妈嚟食。」最终,佢帮我哋喺 budget 内揾到只接近两斤嘅靓蟹,妈妈食到赞不绝口!

邦哥真系好有热诚,小店经营,希望大家多多支持。

另外要一赞一班年轻店员,态度诚恳亲切,靓仔靓女又醒目 👍👍👍

P.S. 除海鲜外,其实仲有好多好食嘅传统串烧(鳝、义烧、牛舌、鸡翼......),不过已经唔记得影相!
非一般嘅炖汤
蒜蓉烧扇贝