2016-06-05 5208 浏览
趁母亲节前夕 带妈妈食佢最钟意既韩菜,今次就食近年由韩国带来热潮既芝士辣炒鸡。虽未系韩国食呢道菜,但由韩国带到香港,都应有水准。位于厚福街H8 人气顶盛地点既'大大镬',个店名够gimmick, 联想到菜式应跟镬有关。我地订了抬7点到,都有人在等。晚饭时间最好要订抬喔。一到埗已见到每抬有个大大既镬(铁板)系抬正中.抬上有MEMO纸, 供食客写上什么愿望,仲有意见等。贴满于窗边,甚有韩式餐厅特色。我们三人点了这里的招牌菜:芝士风味鸡前菜:沙律,泡菜,白萝卜,青瓜等,普普通通。 附送红白萝卜汤,味道清清地, 无味精, 先令味蕾清新下。主角来了: 芝士风味鸡(二人份)$320材料有酱汁腌好了的鸡件,韩式年糕,金菇,椰菜,红萝卜片, 青葱, 几片芝士。Oppa 用车仔送来食材,并作为成晚既御厨,全程由oppa 负责落镬,炒鸡,落芝士,炒饭。睇落去仲有好精彩既惹火表演食饭仲有厨艺表演睇,一食两得。(系客人面前既大镬即炒,油烟浅油在所难免,这里好细心预先为客人提供围裙。浅油可避开,幸好油烟未算好大,至少比韩烧好多,食完都无咁大阵味)将所有食材落镬后,鸡件放中间,菜类围在镬边,之后oppa一手落

虽未系韩国食呢道菜,但由韩国带到香港,都应有水准。

我地订了抬7点到,都有人在等。晚饭时间最好要订抬喔。
一到埗已见到每抬有个大大既镬(铁板)系抬正中.
我们三人点了这里的招牌菜:芝士风味鸡

前菜:沙律,泡菜,白萝卜,青瓜等,普普通通。
附送红白萝卜汤,味道清清地, 无味精, 先令味蕾清新下。
主角来了:

芝士风味鸡(二人份)$320

食饭仲有厨艺表演睇,一食两得。

将所有食材落镬后,鸡件放中间,菜类围在镬边,之后oppa一手落油一手楂住手枪,趁我影紧相,不为意之际,就开火。。。顿时火光熊熊,哈 初头被佢吓亲。 之后可能oppa见我退后避一避,下一次先讲are you ready?

今次我当然预备好手机,拍下最大火的一刻!
大火到连oppa都o咀
炒好鸡,之后将锅盖盖上,等大约不到10分钟。之后oppa来 将食物慢慢有心机砌出心形状。唔通oppa想向我们示爱(害羞)。

原来砌心型系要留返中间位置 俾佢倒入芝士碎粒。再盖好锅盖,等d芝士于高温中溶化。
等10分钟Oppa 来打开镬盖, 一开盖, 浓郁芝士香扑鼻而来!

金黄心心加橙红辣鸡,色香俱备。芝士能拉出长长既拉丝,证明其浓厚程度。溶左既芝士入口食到一层软腍,够滑!

先尝鸡肉,甜辣酱味道辣度适中,是灵魂所在,香辣惹味,鸡肉非常嫩滑,啖啖鲜肉,肉滑索埋甜辣酱味,会不其然吃多几件。
另一口味就系配芝士食,芝士微咸加埋辣鸡,中和了刺激的辣度,更易入口。

年糕烟烟韧韧配浓滑芝士,口感巧妙丰富,天衣无缝。年糕拉起芝士丝 食落有点邪恶感

蔬菜配料作为非常重要既绿叶,因为菜索左甜辣酱,亦十分鲜味,食鸡外食下菜增加纤维令肠胃易消化fresh下, 食都食多d啦!
萝卜椰菜都好爽脆鲜甜!
最后,食到鸡仲有1/4时,我们开始慢下来,毕竟二人份量都几大。
当时醒起我地仲有个炒饭,于是叫了oppa。
佢就过来拎左一兜饭,椰菜丝,紫菜丝,蟹子。再次为我们表演!这个炒饭非常简单,将所有材料放镬炒,先将剩余的炒鸡放旁边,饭在中间炒,炒到咁上下,将鸡亦捞埋,咁样饭就沾上甜辣汁,炒炒下oppa又砌多次心心 哈,手法纯熟,应该每日送左唔少心心俾客人

炒饭带点辣汁湿润,但食到底部有层焦脆,饭焦好好食!紫菜椰菜令炒饭口感层次丰富,白芝麻令炒饭更香,甜辣汁亦系全个饭既神髓,估唔到简简单单既炒饭都有惊喜
总结:
用大镬煮,食物好够火喉!
Oppa精彩火烧印象深刻,加分!
份量多, 相对黎讲系几抵食!
  • 芝士风味鸡