2017-06-21
呢晚去咗尖沙咀,试试韩国街入面嘅OPPA Coffee Bar Restaurant。工业风嘅装修,楼底都几高。餐牌入面嘅菜式虽然唔算多。但大部份都系港人钟意嘅嘢,其中就以芝士系列最吸引。我哋叫咗几样嘢嚟试,左边𠮶支系蜜桃红莓果酒,原本系想试荔枝啤梨𠮶款,可惜啱啱好无货。不过呢款饮起上嚟酸酸甜甜,无晌度饮酒嘅感觉,味道讨好。三色韩国煎饼,每片煎饼都大约系两三口大小,煎得外层微脆内层软绵,南瓜煎饼清甜、泡菜煎饼甜辣、葱煎饼惹味,点埋酱汁食都唔错。韩式炒粉丝,粉丝表面有甜甜哋嘅酱汁,口感烟烟韧韧,入面仲有切丝彩椒、甘笋、洋葱、鱼糕、葱花、白芝麻等等,食起上嚟几爽脆。章鱼流心芝士小丸子,店员分别将用嚟整小丸子嘅食材、小丸子烤盘同气体炉拎嚟,俾我哋自己DIY。最大𠮶个量杯入面有紫菜丝、葱花、章鱼粒同韩式炒饭,根据说明书嘅指示,先将芝士丝倒入大量杯度。之后用餐具将大量杯嘅食材捞匀。小丸子烤盘本身已经扫咗层油,咁就开炉等佢烧热。将适量嘅芝士炒饭加入去。再倒埋牛奶蛋浆。等蛋浆半熟𠮶阵就用竹签反转小丸子,按个人喜好将另一边烧到半熟或全熟就得。虽然芝士唔系流心,不过食材配搭稳阵,微辣有咬口,加上系自己整
工业风嘅装修,楼底都几高。
餐牌入面嘅菜式虽然唔算多。
但大部份都系港人钟意嘅嘢,其中就以芝士系列最吸引。
蜜桃红莓果酒
韩式炒粉丝
之后用餐具将大量杯嘅食材捞匀。
小丸子烤盘本身已经扫咗层油,咁就开炉等佢烧热。
将适量嘅芝士炒饭加入去。
再倒埋牛奶蛋浆。
虽然芝士唔系流心,不过食材配搭稳阵,微辣有咬口,加上系自己整嘅,唔多唔少都会有啲同情分。
(附上影片,openrice要电脑桌面版先可以睇到)