2019-09-24
打工仔OT O到呢个钟数,人工又唔系高,可以拣work life balance既话,OT钱...我都唔想揾。但既然焗住辛苦咁赚左OT钱,收左工都想食番d平时自己一个悭埋悭埋所以只系间中会去食既野。Aeon呢间鱼生/烧鱼饭既餐厅系Aeon Shopping Mall既food court其中一间餐厅,而且仲要系比较出名同多人食既一间。可能因为喺咁日式既超级市场入面,会令人觉得佢整既野都好似会更加有日本既味道同感觉d鱼都会比较新鲜。佢既选择好多,鱼生丼同烧鱼定食都有好多款。我都有谂过食烧鲽鱼定食,因为呢种鱼如果鱼肉够厚、够肥美、烧得又好既话,系食烧鱼既一大享受。不过我黎过几次都系食三文鱼刺身亲子丼饭,因为我好钟意食三文鱼籽。佢丼饭既刺身,唔知系心理作用定咩,睇落同感觉都好似特别新鲜咁。三文鱼肉睇落黎新鲜既颜色同埋有光泽,三文籽就粒粒分明,而且唔会系已经爆左/扁左咁样。鱼肉食落都几有三文鱼既香味, 可能系佢都切得比较疏爽,肉够厚够大块。三文籽就够饱满,味道都好好,佢既口感加埋个咸味,送饭定就咁食都系enjoyable!跟餐仲有一碗唔细碗,有三文鱼肉同昆布一齐煲既面豉汤。鱼生丼加上热汤,系好
跟餐仲有一碗唔细碗,有三文鱼肉同昆布一齐煲既面豉汤。鱼生丼加上热汤,系好满吹既配搭,但饮汤既时候要小心有鱼骨。