返1日又放假😎,吾去食好野又点对得住自己呢?今晚朋友拣左间法国🇫🇷餐厅,米芝莲同法国蓝带协会🏅都推荐佢架!餐厅位于骆克駅,系铜锣湾站🚇行1分钟就到喇,位置非常方便👣!餐厅有2层,我地今次坐上层😇~餐厅非常有情调💓,灯光偏暗💡,格调非常好!环境都好宁静😌,播住柔和既音乐🎵,仲有摆设既流水声,令人非常放松☺️,好舒服啊!上层大约有7-8张枱,多数为2人枱,而4人枱后面就系白色砖墙,影合照应该会几靓🙆🏻。另外1边放左好多吾同种类既酒,调酒师会即场调制cocktail🍹。我地张枱后面都有d小摆设🍾~入座后店员即刻送上1杯暖水💧,仲点埋枱上既蜡烛🕯️,令到成个气氛更加浪漫💕~餐桌上既餐具🍽排列得非常整齐,枱上仲有餐巾、纸巾、消毒湿纸巾同牙签👏🏻...餐前小食鲜带子他他配香辣陈醋汁:卖相好精致✨,带子他他上面仲有俄罗斯鱼子酱😋(店内有售)同金箔添😍!围住带子有薄切青瓜🥒片,多汁得黎味道好清新~鲜带子既味道非常鲜甜👍🏻!沙律菜都好新鲜。吞拿鱼他他配墨西哥脆脆:Like左餐厅既Facebook page仲会送多个餐前小食,吞拿鱼🐟鱼油甘香,完全吾腥🙂。汤海龙皇鱼翅蟹肉浓汤:海龙皇汤质地较为浓稠,应该几重骨
餐厅有2层,我地今次坐上层😇~
我地张枱后面都有d小摆设🍾~

餐前小食
鲜带子他他配香辣陈醋汁
吞拿鱼他他配墨西哥脆脆

海龙皇鱼翅蟹肉浓汤
海龙皇鱼翅蟹肉浓汤:海龙皇汤质地较为浓稠,应该几重骨胶原。汤内仲有蟹肉丝🦀、萝卜丝同洋葱,口感吾错😊!不得不提既当然系块鱼翅啦😮!大大块,好重胶质,而且口感弹牙😁。
餐包
收碟后,店员送上啱啱焗起、仲暖既餐包🥖。芝士包好软熟,好香芝士🧀味;牛角包🥐都好松软🤤。配上厨师👨🏻‍🍳特制既黑松露牛油,松露🍄味好香浓啊!

前菜
米纸包鸭肝多士伴无花果
米纸包鸭肝多士伴无花果:就咁食鸭肝会太油腻🤔,加埋无花果同多士1齐食就啱啱好👌🏻。最底仲有d奇异果🥝粒同火龙果粒,中和返鸭肝既腻😬。
青柠雪芭
青柠雪芭:食左咁多味道浓郁既食物,食主菜之前当然要清清味蕾👅!青柠雪芭🍧好fresh,酸酸甜甜几开胃😚~最底仲有yogurt同青苹果🍏果粒,非常清新呢🌿~

主菜
蜜糖果仁焗纽西兰羊鞍
蜜糖果仁焗纽西兰羊鞍($538):主菜系用块黑色既板上既,成件事好高级😆~上菜时块板仲系热架♨️!纽西兰羊鞍🐑d肉系粉红色既,肉质好嫩好软,羊味重而且好多汁💦。虽然佢带有少少羊膻味,但小妹好中意呢个味啊😜!另外,蜜糖🍯、果仁同羊鞍既味道好夹啊🌟!伴碟有杂菜蛋🍳批,蛋既质感好有层次,味道有d似肉酱意粉🍝。

是日甜品
柚子蛋糕&朱古力蛋糕
子蛋糕&朱古力蛋糕:柚子蛋糕🍰带有淡淡柚子味,味道清新;朱古力🍫蛋糕就有香浓既朱古力味,吾会过甜,味道不错😝。

餐饮
热柠檬水
热柠檬水:餐饮方面小妹拣左热柠檬🍋水,有3片柠檬,可以随个人喜好自己加落水度💛。
Tiramisu Espresso Martini
最后,店员即场为我地调制左杯Tiramisu Espresso Martini🍸~卖相好精美!上面d咖啡豆☕️好可爱~不过吾识饮酒既小妹就只系浅尝左少少🙊,杯酒tiramisu味好香浓👃🏻,加埋d酒精味,味道好特别,好impressive啊💖!
2017-04-03
鲜带子他他配香辣陈醋汁