2024-07-17
听闻观塘开咗新餐厅,仲要主打半自助形式嘅沙律吧,于是今日就趁朋友生日带佢来庆生。餐厅位置唔多,所以大家来之前一定要book位,见到现在搞活动包场仲有9折,啱一班人过来食番餐劲嘅!自助沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)沙律选择十分丰富,有最经典嘅生菜、番茄仔、薯仔沙律等等,另外有唔同冷盘,例如吞拿鱼长通粉、焗南瓜等等。最吸引系竟然有海鲜,包括青口、海虾同烟三文鱼。每样食材都非常新鲜,我地每人足足食咗两大盘先收手,见到职员不时补充热门食品,又会盖上透明盖,非常卫生专业。粟米汤 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)粟米汤嘅忌廉比例较高,颜色奶白,有淡淡粟米嘅清香,餐厅主张不在西汤里加入粒粒粟米,可能唔想破坏浓汤嘅滑腻口感,整体是不错的享受。龙虾汤 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)龙虾汤十分顺滑,欣赏餐厅唔马虎,过咗几次筛。饮落每一啖都充满浓郁嘅龙虾鲜味,番茄味亦扑鼻而来,味道咸香得来有点蔬菜嘅甜味,非常值得加钱试一试。香煎澳洲鲈鱼配甘笋姜蓉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)餐厅细心地等待我地差不多食完头盘才开始准备主菜,等我地食到最新鲜出炉嘅食物。欣赏餐厅摆盘精美有设计,用料上乘,鲈鱼肉质嫩滑,火候控制得十分好,皮脆肉滑,鱼油隐若的渗漏出来,散发淡淡芳香。底层嘅
自助沙律 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
粟米汤 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
龙虾汤 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
香煎澳洲鲈鱼配甘笋姜蓉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
餐厅细心地等待我地差不多食完头盘才开始准备主菜,等我地食到最新鲜出炉嘅食物。欣赏餐厅摆盘精美有设计,用料上乘,鲈鱼肉质嫩滑,火候控制得十分好,皮脆肉滑,鱼油隐若的渗漏出来,散发淡淡芳香。底层嘅芦笋大大条好脆口,冇渣之余仲吸满鲈鱼嘅精华,值得一试!
慢煮猪腩肉配黑松露薯蓉 (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
中式烧肉就食得多,今次试下平时好难食到依种切割嘅部位!师傅手势好,猪皮烧过后非常脆口,猪腩部位油香突出,油脂部分十分爽口,肥腻都咁话,间唔中食真系好过瘾!薯蓉亦有惊喜,黑松露味好突出,加上口感软滑,好夹猪油嘅清香!
饮品 (⭐️⭐️⭐️⭐️💢)
热冻柠茶茶香十足,柠檬新鲜切割,酸酸甜甜一解先前嘅油腻感,帮助消化!
Parallel 观塘道414号1亚太中心3楼302号舖
👍出色味道