2017-06-05
本身约食牛涮锅,但因为朋友(又)迟到,又有时间限制,太饿唔想等之下就去左朗豪坊同一层既 Skybar。我地被安排左去 projector 后面个区,有少少呼天不应,但隔离无人,倾计一流。太饿,唔等齐人就叫野食喇。先叫左个 白酒忌廉煮青口,青口都算大只,好多忌廉汁,好好味直接当汤咁饮。最搞笑既系朋友 mark 开只青口既一刹,弹哂 d 汁去自己身上,好狼狈。仲有一个前菜系 忌廉焗薯仔,最面个层好食,但下面个几层就唔太够味。主菜先叫左个 大虾忌廉松露饭(menu 上个名好似再长d)— 好,好,食。4 个人几乎争住尼食。d 饭粒软硬刚刚好,忌廉汁够 creamy 得尼又唔漏,食左 2 啖反而仲开胃左!我谂我自己可以食哂一碟有余。结果朋友到齐之后我地决定 encore!另外呢个 带子扁意粉 都好食。带子虽然唔系最靓最新鲜个种,但煎很好香。夹系意粉之间既各种菇类都好好食,炒得好香。呢碟我地几个又系争食……争 d 又 encore 埋呢碟。因为朋友生日,我地 order 左个甜品 platter 叫 喜怒哀乐。即系有 4 种甜品,佢仲可以帮你写 happy birthday,手字仲几靓添!个心太
太饿,唔等齐人就叫野食喇。
个心太软好好食,好流心。其他几款比生日个个食哂,佢食好多野既,平时一个人食 5 件 brownie,我地唔敢同佢争。
除左 d cocktail 普普通通之外,野食大部份都 very good。会再尼!