2025-02-15 27 浏览
今次系第二次去Pentola,呢间手工意粉真系大埔不能错过嘅餐厅。装修有格调,职员服务有一流,咖啡又好饮,食物质素都好高。我哋今日系中午去,大概1:30 ,如果假日去的话,建议大家都系book位先。今次嗌咗黑松露薯条、黄油鸡全只,、卡邦尼意粉、茴香味嘅青口同埋风门楼牛扒配薯条。未上菜前会先有一碟面包加醋同埋橄榄油,面包有香草加埋暖暖哋作为前菜真系一流。薯条虽然好似好贵$78。但系一大盘,我哋五个人都食得好够。卡邦尼意粉一送到上嚟,大家都哗一声,手工意粉望落都好新鲜粗幼分明,上面铺咗好多芝士,大家急不及待想试吓,但入口之好Creamy,不过份量就少咗啲,一个女士食就差唔多。封门柳烧得好有碳香味,生菜加少少橄榄油海盐,好新鲜。黄油鸡最出色,几乎去晒骨,腌得好入味,配埋焗酸同埋柠檬,真系大家必试嘅,平时出面食嘅鸡都冇咁滑。至于个茴香青口就更加不得了,差啲连啲汁都想饮埋,个青口好新鲜,俾埋两块面包俾你配,洋葱好甜,份量好足够五个人食。最后我哋嗌咗两杯Dirty,好好饮,咖啡味够浓,奶味又够重,服务真系一流,侍应不停帮我哋加水,有求必应,真系去大埔不得不试嘅一间餐厅。
薯条虽然好似好贵$78。但系一大盘,我哋五个人都食得好够。

封门柳烧得好有碳香味,生菜加少少橄榄油海盐,好新鲜。

2025-02-15
午餐