2022-12-22
🐭 米奇老猪Vol. 297 🐷[PALA]意大利一直都系老猪好向往去旅行嘅地方今次收到 @pala.hk 嘅邀请试食当日被安排坐室外座位 劲有异国情调(虽然偶尔会有一两只🪰🥹)仲撞到热情好客嘅🇮🇹老板主动帮我地影相咁啱几位店员同其他几台客都系讲英文 真系好似去左旅行咁 😆.🐖🐖《Gamba Garlic》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$198💰呢个蒜油大虾系铁板上嘅🔥坐喺室外位置吹住凉风食 好好feel 👍🏻虾肉微弹牙 (如果再大只d就好啦🤭)蒜片同洋葱调味好香又惹味加d🍋汁又再清新d 无咁重口~用伴碟嘅pizza bread浸落d汁到劲邪恶 但好正👻.🐖🐖《Pizza Oceano》🐖🐖🛑8.8/10🛑 💰$228💰pizza嘅边边薄而脆 🤩中央批底部分有满满嘅芝士 增添烟韧感 🆙除左做到拉丝芝士效果之外仲好多汁添 🤤 (不过龙虾味就唔多觉)虽然老猪平时唔食得辣 但呢个系辣而不麻而且入口唔觉得辣 不过食到第三块就开始有辣嘅后劲🤭系类似paprika辣椒粉果种 辣得来香口推荐🌟.🐖🐖《Tiramisu》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$88💰呢款tiramisu啱晒为食又怕肥嘅💃因为系90%
[PALA]
意大利一直都系老猪好向往去旅行嘅地方
今次收到 @pala.hk 嘅邀请试食
当日被安排坐室外座位 劲有异国情调
(虽然偶尔会有一两只🪰🥹)
仲撞到热情好客嘅🇮🇹老板主动帮我地影相
咁啱几位店员同其他几台客都系讲英文
真系好似去左旅行咁 😆
🐖🐖《Gamba Garlic》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$198💰
呢个蒜油大虾系铁板上嘅🔥
坐喺室外位置吹住凉风食 好好feel 👍🏻
虾肉微弹牙 (如果再大只d就好啦🤭)
蒜片同洋葱调味好香又惹味
加d🍋汁又再清新d 无咁重口~
用伴碟嘅pizza bread浸落d汁到劲邪恶 但好正👻
🐖🐖《Pizza Oceano》🐖🐖
🛑8.8/10🛑 💰$228💰
pizza嘅边边薄而脆 🤩
中央批底部分有满满嘅芝士 增添烟韧感 🆙
除左做到拉丝芝士效果之外
仲好多汁添 🤤 (不过龙虾味就唔多觉)
虽然老猪平时唔食得辣 但呢个系辣而不麻
而且入口唔觉得辣
不过食到第三块就开始有辣嘅后劲🤭
系类似paprika辣椒粉果种 辣得来香口
推荐🌟
🐖🐖《Tiramisu》🐖🐖
🛑8.2/10🛑 💰$88💰
呢款tiramisu啱晒为食又怕肥嘅💃
因为系90% less sugar㗎!
mascarpone cream同蛋糕嘅比例大概系2:3
忌廉口感软滑 浓稠度适中
不过老猪男友就觉得唔够重酒味
蛋糕系类似海绵蛋糕 唔系老猪最憎嘅湿手指饼 🥳
有淡淡嘅咖啡同可可粉味~
仲有d黑朱古力粒粒添~
❣️🐭总评分🐷❣️
味道:8.4/10
服务:8.6/10
环境:8/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (想试埋d细pala 😚)
📍 PALA📍
湾仔厦门街7-17号百旺都中心地下A号舖
#米奇老猪_湾仔区
#米奇老猪_蛋糕
#米奇老猪_西式
#palahk #湾仔美食 #铜锣湾美食 #湾仔餐厅 #湾仔外卖 #意大利菜 #意大利美食 #披萨 #芝士批 #拉丝芝士 #芝士控 #低糖蛋糕 #低卡蛋糕 #提拉米苏 #香港美食 #淀粉控 #面包控 #tiramisuhk #pizzahuthk #pizzahk #motherofpizza #pizzamaru #doughbros #wanchaifood #causewaybayfood #italianfood #italianpizza