2023-06-07
平时比较少去西环,呢个星期日去港岛西行下影下相,顺便揾好西食嚟到呢间西餐厅,先比佢红色砖墙装修吸引,离远已经见到好抢眼!呢度原来系少爷啤酒开的,主打Pizza同啤酒。今晚我地试咗2人餐 ($238/位)。个Set Menu入面已经有好多选择,包括餐前小食、鸡翼、沙律、Pizza & Pasta同埋啤酒或无酒精饮品。餐前小食(3选1):招牌肉丸好大粒的猪肉丸,肉味浓亦够juicy,口感软绵鸡翼:(2选1):威士忌烧烤炸鸡翼睇个名开头以为系酒味好浓的鸡翼,但其实系炸咗再舖上烧烤酱,甜甜酸酸都几惹味,另外配有姜蓉酸忌廉酱,用西芹点嚟食都唔错!腐乳汁凯撒沙律沙律菜爽口新鲜,入面有叉烧粒(唔系平常食开的烟肉粒)及芝士碎,口感丰富份量亦唔少,不过就唔太觉有腐乳味。Pizza & Pasta (13款薄饼及1款意粉选1):烟肉芝士汉堡薄饼据讲呢间餐厅的薄饼系用handmade sourdough即酸种面包制作,饼底外围脆,中间薄,口感有少少烟烟韧韧。材料就系平时食开芝士汉堡的材料:包括腌青瓜、烟肉、番茄粒、芝士同汉堡肉碎,再配上千岛汁,平时我食Pizza最多食到两件,但呢个唔觉唔觉食咗一半都唔觉好腻
餐前小食(3选1):招牌肉丸
好大粒的猪肉丸,肉味浓亦够juicy,口感软绵
鸡翼:(2选1):威士忌烧烤 炸鸡翼
睇个名开头以为系酒味好浓的鸡翼,但其实系炸咗再舖上烧烤酱,甜甜酸酸都几惹味,另外配有姜蓉酸忌廉酱,用西芹点嚟食都唔错! 腐乳汁凯撒沙律
沙律菜爽口新鲜,入面有叉烧粒(唔系平常食开的烟肉粒)及芝士碎,口感丰富份量亦唔少,不过就唔太觉有腐乳味。 Pizza & Pasta (13款薄饼及1款意粉选1):烟肉芝士汉堡薄饼
据讲呢间餐厅的薄饼系用handmade sourdough即酸种面包制作,饼底外围脆,中间薄,口感有少少烟烟韧韧。材料就系平时食开芝士汉堡的材料:包括腌青瓜、烟肉、番茄粒、芝士同汉堡肉碎,再配上千岛汁,平时我食Pizza最多食到两件,但呢个唔觉唔觉食咗一半都唔觉好腻。
呢个2人餐包咗两杯饮品,可选择tap beer或无酒精饮品。呢晚餐厅有7款tap beer可以拣,由于平时我比较少饮啤酒,但既然呢度出名啤酒,所以就拣左一款酒精浓度比较低(3%),果味较浓的Young Master Hi Juice Session Ale试下。
闻落已经有好重果香,饮落好易入口又带少少甜味,就算唔识饮酒都冇问题
另一杯就拣咗无酒精Mocktail: Mango Virgin Mojito,入面有薄荷叶、青柠、芒果及梳打,饮落好Fresh,尤其适合依家咁热的天气饮! 顺带一提,餐厅仲有freeflow饮品优惠,2个钟任饮$300/位(另收加一服务费),有5种啤酒加1梳打、House
Red & White Wine、罐装Higherthan、Highball、柠檬水、果汁同梳打可以选择,适合同朋友慢慢饮下野倾下计