2024-05-10
今日Lunch想食泰国🇹🇭菜,知道PMQ有间BKK环境够阔落,多卡位,同同事坐得舒服去食😌大虾柚子沙律面上已舖满烘焙椰子、炸葱、罗望子,沙律黎讲好夸张🤣 底下有大大粒柚子、有大虾、甜甜酸酸梅糖酱,增完食欲😋泰式和牛炒粿条好耐冇食过炒河,而今次食哩个泰版采用和牛,但仍然镬气♨️十足,粿条包住碎蛋,条条分明,好巧功夫香辣炒通菜通菜都几大碟,采用自家炒酱,香蒜、豆酱,惹味,而我就改为小辣,啱晒香港人唔太食得辣都岩食芒果🥭糯米饭🍚食泰菜最重要一环‼️甜品🍮芒果🥭糯米饭,热腾腾软糯糯米饭🍚配上椰汁,加上好甜芒果🥭,真系好好食👍🏻街头椰子🥥雪糕🍦相对哩个就冇太特别,椰子雪糕系云尼拿味道,有一丝丝新鲜椰肉和好多花生,增加口感还有啲粟米粒🌽,带出清新甜品而且雪糕有三球,可以开心Share 🥳食泰国菜又点少得饮泰奶茶Ice Thai milk tea🥤,估唔到连泰咖啡Ice Tai coffee都有,相对泰奶茶冇咁甜,大家可以一试
大虾柚子沙律
泰式和牛炒粿条
香辣炒通菜
芒果🥭糯米饭🍚
食泰菜最重要一环‼️甜品🍮
街头椰子🥥雪糕🍦
还有啲粟米粒🌽,带出清新甜品
而且雪糕有三球,可以开心Share 🥳