当天是06年04月07日, 大约晚上9时多, 我同朋友一行三人去左一间泰餐"红辣椒"吃晚饭. 因本人很小食泰餐(从未试过这一间),而同行友人食过觉得可以一试.当我同一位waitress说要三至四人台(听佢口音,系操不顺正广东话,应该系正式泰国人,所以以为系正宗泰餐,心谂一定要试啦),等了太约十分钟就有位. 我门看了menu不够三分钟,一位年年约三十来四十直发waitress同我地take order(我地系未decided食乜,更加没有叫佢take order), 我就话未得啦,佢竟然话我地睇左甘耐menu仲未得,态度好唔耐烦. 过了一会, 佢又番来take order,我朋友点了一个饭和一杯饮品,佢竟然话这个饭唔跟饮品ka,要另外计饮品钱会好贵. 另一位就点了一个饭(佢又话个饭无啦),叫佢点另一个. 我点了一个饭和一杯芒果沙冰.点知唔够一分钟,三杯饮品都到左,心谂唔系挂,快成甘. 一试.....顶, 杯沙冰已经融晒,仲好淡味,就算融左都唔会甘淡味挂(一定系沟水),老实讲,去旺角电脑中心隔离果间小食铺买6蚊杯都好饮过佢多多声,算啦...谂住食物可以0既话都算啦...点知食物出得仲快..
谂住食物可以0既话都算啦...点知食物出得仲快...前后唔够两分钟就出左我朋友个虾酱炒饭..无错系炒饭(当时仲要系full house, 22张台,每张座两人计),速度可以话同大x乐快餐比.我朋友话个炒饭唔够热,我个返应系R头...乜炒饭可以唔热嫁咩, 似虾酱"lo"饭㖞.
其它食物还可以,但唔系真系好味啰.
我碟x肉炒豆食左一半无再食(因为我系睇图唔记得碟野叫乜啦,无计啦waitress吹我地take order),唔太好味.
我地杯饮品饮左三份一都无,果waitress(同一个)就队张单比我地,简直系赶客,我地无理佢继续座(因为我地都无叫埋单).
好戏在后头,再饮果杯融左o既芒果沙冰...呵呵...唔饮到底都唔知原来个杯内面系裂嫁(有相为证,唔系吹水呀), 唔系一两条裂痕,而系好裂果只.
埋完单,我攞住个裂左既杯去counter度谂住同果位waitress讲啦,佢应左我一声,然后竟然去出餐take order都唔埋我(可能因为我地埋左单啦),我等左超过三分钟佢都无行番去个counter度,到我唔耐烦啦,我直接行左去佢同的客面前,举高个杯起灯光照射下比佢睇,我仲话你地竟然可以用个裂左既杯去冲饮品比客人,个客人有乜事咁点算呀? 佢立即话比张卡片我有乜事可以contact佢,而唔系同个客讲sorry. 我谂算啦,你咁既service就算我complaint你都唔埋啦,我都影左相,废事同佢讲. 其实佢一路做我都有留意佢做乜,我地后面有台两人客睇左好耐menu佢都无理佢地,因为个waitress忙, 等左有成十分钟有多先埋去take order. 佢地工作方式似系一人take order,二人出餐,得三个waitresses. 即系话佢无野做就催人take order,有野做时,你慢慢等啦. 若果大家实系要一试既话,我唔太建议食佢o的饭,小食还可以啦,饮品选普遍o的如柠檬茶,千其唔好要沙冰呀.