REFLECT Restaurant & Bar

Reflect 是旺角一间全新开张的天台手工墨西哥fusion餐厅,无论系钟意墨西哥菜定系想试下新嘅fusion风味,呢度都眼前一亮。餐厅位于高楼层嘅天台,环境开扬,晚风轻拂,简直系一个闹市中嘅小绿洲。入到去气氛非常chill。拉丝芝士松露薯条$78。呢道菜一上枱就已经勾起我食欲,金黄酥脆嘅薯条上面铺满咗番荽、松露油、巴马臣芝士,仲有一碟香浓嘅蒜蓉蛋黄酱。薯条炸得外脆内软,每一口都充满咗松露嘅浓香,同芝士嘅咸香完美结合,系一个必试之选。海胆酱大带子扁意粉$208。香煎大带子煎到刚刚好,外面微脆,内里鲜嫩多汁,配上浓郁嘅海胆酱,味道层次丰富。杂锦香菇加入咗一丝清新嘅口感,而扁意粉吸收晒所有酱汁嘅精华,每一口都系极致享受。绝对系一道豪华但又不失亲民嘅选择。甜品方面,我哋试咗自家制苹果金宝批$98同自家制流心朱古力挞$98。苹果金宝批外皮酥脆,内里嘅苹果馅甜而不腻,配上香草雪糕同焦糖酱,口感丰富而多变。而自家制流心朱古力挞就更加不得了,挞皮薄脆,内里嘅朱古力酱浓郁香滑,一刀切开,朱古力如岩浆般流出,配上清新嘅士多啤梨雪糕,简直系甜品爱好者嘅天堂。饮品方面,Jardin Secreto $78

饮品方面,Jardin Secreto $78同Fresco Kiss$78都系非常refreshing嘅选择。Jardin Secreto 用咗Elderflower、Apple、Mint、Lemon同Soda,味道清新甘甜,夏天饮一流。而Fresco Kiss 用咗Cucumber、Apple、Lime同自家制嘅Thyme Syrup,味道独特而清爽,令人一试难忘。

Reflect 系一间非常值得一试嘅餐厅,啲店员都好有热诚,仲会同客人打成一片一齐饮嘢倾偈,压力尽消!无论系食物质素定系环境气氛都相当出色。如果钟意试新嘢,又想喺繁忙嘅都市中揾个地方chill下,呢度绝对系好选择。