2009-10-13
第一次黎食 dinner 有人唱歌,我记得各方面水准系ok但个个驻唱的唱到走晒音好难听滴晒汗。第二次黎没有人唱歌了。但一入门口,依然系好黑妈妈的,美其名的有情调。不过 book左位,迟少少已经有人打电话摧话有十几张等紧台...这里是食气派的上海菜吧,唔明点解会有呢种俗套的 service呢,大家都系黎 enjoy 个环境。开始觉得 service差左...葱油海蜇头 - 无食到 (份量好像不多)凉拌海参 - 海参本身已经无味,佢仲切到好薄有点像猪肚的形状,连个 sauce 衬埋都无味,感受唔到海参个种鲜味同滑 luk luk 的口感呢醉鸡 - 肉嫩酒香马兰头 - 非常正宗的上海菜,第一次食马兰头 with百页呢,抄到好碎有种好 raw的野菜味崧子鸡米配叉子烧饼 - 食一个都几饱,因为个叉子烧饼都可以装得几多崧子鸡米,烧饼松化干煸四季豆和笋 - 味浓,正大煮干丝with bacon slices - 好清,百页做成面丝,完全唔肥腻龙须桂鱼丝 -成个鱼头咁上碟,中间有好多鱼丝,有 d 油但清甜小龙包 - 皮薄汤多上海粗抄 - 较出面少左 d油架啦酒酿丸子 - 无食,但卖相好像几多米及丸子西
开始觉得 service差左...
葱油海蜇头 - 无食到 (份量好像不多)
醉鸡 - 肉嫩酒香
干煸四季豆和笋 - 味浓,正
小龙包 - 皮薄汤多
上海粗抄 - 较出面少左 d油架啦
酒酿丸子 - 无食,但卖相好像几多米及丸子
西柚花旗参雪葩 - 完全无花旗参味,只有酸酸的西柚味
香米布甸伴茉莉茶雪糕 - 淡淡地茉莉花雪糕清香有d脆米通,但都几好食
花生雪糕配黑芝麻 - 花生雪糕无花生味,不过个黑芝麻不会太谂都 ok
侍者的服务态度系几好,但系做出黎的服务就令到要扣分。
例如,一开始食紧 appetizers 的时候,都未食完就已经不停上 main course ,唔理人地仲毕紧野食就叫个客借借俾佢上菜,嗯嗯,那么急要干嘛?跟住吸取教训,决定叫 d 甜品系我地食完主菜就好上啦,又变左无落到单!真系 HOLD 住左!但奇怪的是个captain 记得话派 dessert plates 架㖞…..咁等了 30 mins 都未有我地就谂住留遗憾的美丽取消卖单。跟住 d dessert 又 hur hur 声上台,个 captain 话系送番比我地食抵偿番个 late service。真系好 confuse 左我地…..感觉好乱呢。
同亲戚一伙儿黎,大家都有 d surprise d service 会变成咁….希望佢会做好 d 啦,呢度系高档上海菜嘛。 最后佢用送甜品黎补救都算佢识做呢。