2022-02-23
终于有机会嚟哩间bookmark咗好耐嘅cafe,每次睇相都被佢无敌嘅自然光🔆吸引,可惜我到访嘅当日系全年最冻🥶嘅一日,兼夹细雨绵绵☔️,不过都无损我饮咖啡同食好西嘅热情🔥。店内走水泥简约风,仲有两层,配上原色木长櫈同一丝蓝调,超高楼底+(如果好天一定100分嘅)natural light🌿,打卡系绝对冇得输。Salmon & Quinoa Salad 🥗(HKD115),沙律内容丰富,女仔当main dish食都足够,健康嘅藜麦配上小蘑菇和柚子沙律,将一小匙沙律醮上青酱,放上饼干食,可以带出柚子沙律嘅清新口感☘️。三文鱼外面煎得香脆,入面如果生D我谂口感会更好,要赞碟边嘅咖哩酱料,真系将成件事提升咗一个层次👍🏻。Fish & Chips 🍟(HKD115),炸鱼🐟分量慷慨,粉皮不会太厚,炸得金黄酥脆,而鱼肉鲜嫩多汁,将炸鱼外酥内嫩的灵魂带出,老公话超得👍🏻。Brioche French Toast🥖 (HKD90),Brioche本身口感柔软微甜,净系块面包本身已经赢咗。店家切成方方正正嘅一块,造型别致,浸满蛋浆🥚煎香,再用焦糖杏仁酱做topping,食落有D似面包布丁。伴上杂莓🍓🫐,沾
Brioche French Toast🥖 (HKD90),Brioche本身口感柔软微甜,净系块面包本身已经赢咗。店家切成方方正正嘅一块,造型别致,浸满蛋浆🥚煎香,再用焦糖杏仁酱做topping,食落有D似面包布丁。伴上杂莓🍓🫐,沾上开心果cream,好多层次,每一口都系味觉嘅享受。哩碟下次可以再encore➕!
Homemade Churros with chocolate sauce🍫 (HKD80),新鲜整起,入口仲热辣辣,肉桂味未入口已经闻到香气,浸入融化嘅朱古力……忍吾住食咗两条,减肥嘅事,今晚再谂吧😂!
☕️Mocha (HKD55),由66%玻利维亚黑朱古力🍫冲调,口感顺滑浓郁,初入口是花果的微酸,细品是香甜的后调,与咖啡和奶泡完美平衡。
☕️Flat White (HKD45),正常发挥。
如果中午到访,Lunch set仲包一杯50蚊内嘅饮品,好抵食🍴。餐厅离天后MTR5分钟左右路程,位置便利,大家不妨留意下!