2019-09-02 1245 浏览
今日同朋友衬restaurant week 最后一日,预约左系荷里活道入面一条小巷入面既法国小餐馆。🇫🇷🇫🇷🇫🇷利间餐厅既位置都几隐蔽,经过左先知原来餐厅门口系小巷入面,附近系百子里公园。行落楼梯就系餐厅门口啦。我地一入到去,坐系一边既外籍老板即时招呼我地,安排坐位比我地。今日系星期日,我地入到去有几台客,但都有几多位置空左。我地预订左restaurant week lunch 既餐牌优惠,所以老板都拎左指定餐牌出黎同我地介绍😆利个午餐系每人148再加10% 服务费,咁就可以点一道前菜,一道主食同甜品。因为我无影低,所以系网站到直接截图落黎。😛😛老板好好介绍左当日既餐牌菜色材料比我知。我地餐前菜拣左 Spinach panacotta with blue cheese🧀. 佢系一个用菠菜整成既布甸,然后上面有层 blue cheese 加啲脆片系上面。啲blues. Cheese 咸咸地,夹埋啲布甸好好好味。本身睇落杯布甸唔系好大杯,但食完都几饱肚。然后Main我地就叫左 classic boeuf bourguignon with French fries, 姐系红酒炖牛肉🐮🐮。利份

行落楼梯就系餐厅门口啦。

因为我无影低,所以系网站到直接截图落黎。😛😛

然后Main我地就叫左 classic boeuf bourguignon with French fries, 姐系红酒炖牛肉🐮🐮。利份炖牛肉份量都几多,应该有六、七旧牛肉。味道方面,我觉得红酒味好重,可能我唔太好红酒,所以觉得味道还好,未到好喜欢。而薯条就好好味,因为我中意食炸物。佢既薯条系偏幼同软,但都有点咸,如果无咁咸就perfect!
Classic  boeuf  bourguignon

完成左主菜后,老板好好咁留意到我地已经完成,然后帮我地安排上甜品。🥧🥧🥧

我同朋友各点左一款甜品,我叫左 pear 🍐& almond bourdaloue tart, 而朋友点左 cherry 🍒 tiramisu. 老板仲细心咁比埋刀叉我地,预我地可以大定分享。

个甜梨挞都几大件, 食落个挞好似蛋糕既口感咁,我中意佢上面焗到脆脆地。但整体个挞偏甜,会有啲腻既感觉。 但味道同口感系唔错的。 而朋友叫既Cherry tiramisu 同平时我地食开有层可可粉既tiramisu 唔同,佢无咁大阵咖啡味,似系奶油,而入面系有好多车厘子 🍒🍒🍒,朋友几中意。

利一餐我地食得好饱,因为份量好够。味道方面我地都觉得系好食既,但就未到十分好味,可能系因为个人口味关系。

而餐厅老板既服务都好好👏,keep住上餐都同我地有互动同埋好细心,可惜我地英文一般般,大多讲thanks only😂😂😂不过去到最后,老板主动拎张单比我地埋,利点我地觉得似有啲想人走,所以就心底里扣左少少分。over all 整餐黎讲都算满意。
2019-09-01