餐厅: Tosca di Angelo
资讯:

要讲到Ritz Carlton嘅印象一定系佢嘅高空海景view!呢一间意大利菜就喺Ritz Carlton嘅102楼,同层仲有二星嘅天龙轩同一间caviar bar。装修方面行贵气路线,高楼底加上落地大玻璃令环境更开扬。要想食环境的话,呢到必定唔会令你失望~ -餐厅有 4 courses $1688 p.p. 同 5 courses $2088 p.p. 嘅tasting menu,亦都可以选择a la carte。我哋食唔到咁多就选择要a la carte,喺店员推荐下点餐。之后好快就会有店员推住装满各种酒嘅餐车睇你有无需要,真系花多眼乱。不过喺饮水都要比钱嘅前提下,叫杯饮品好似又唔贵🤑-🎈Amuse Bouche有个小插曲就系我哋坐咗好耐都冇人拎menu比我哋,一问之下先知道原来餐厅系会先上Amuse Bouche 再同食客介绍menu。呢个位可以改善吓嘅就系会唔会先同食客讲会有呢样嘢,而唔系令我哋误以为佢唔记得咗我哋会好啲?😹 -入返正题,前菜方面有两款小挞、用匙羹装住嘅蟹肉同Mousseline杯。免费嘅嘢特别好食😛👉Tarts 最impressed 嘅系个蕃茄挞,有少少似进阶

🎈Amuse Bouche
👉Tarts
Amuse Bouche

最impressed 嘅系个蕃茄挞,有少少似进阶版嘅pizza😹 蕃茄味好突出,好食~
👉Crab
Amuse Bouche

蟹肉拌入青苹果,成件事会fresh一点。蟹肉都好鲜味,一啖食落口好方便。
👉Mousseline
Amuse  Bouche

最面头放咗鱼子酱嘅关系,特别配备咗贝壳羹。奶泡底下仲有龙虾,层次好丰富。
🎈Bread
呢到嘅面包系一大嚿嘅Sourdough,有麦香表面够脆,不过有部分位置好似硬咗少少🤏 虽然面包比较普通,但呢到系暂时我见过最多橄榄油选择嘅餐厅!有4款由店员逐一介绍,睇返食客中意咩口味~
推荐指数: 7.5/10
🎈Appetiser - Veal Tenderloin Tartare 牛仔肉他他 ($468)

店员推荐下点的牛仔肉他他,有蕃茄,乌鱼子同鱼子酱作为配料。牛仔肉调味唔多,主要靠鱼子酱增加一点咸味。我自己就觉得调味比较普通,不过食材搭救。都好食不过就未到好impressed。
推荐指数: 7/10
🎈First Course - Sicilian "Busiate" 西西里扭纹粉 ($618)

见唔少评论都话红虾好食,加上店员推荐就试一试!红虾系我好中意嘅食材,至于扭纹粉其实我都系第一次食。意大利嘅主食都系偏硬少少,呢个扭纹粉都无例外。酱汁中嘅番茄味同虾味都好突出,扭纹粉很好地挂汁,底下嘅两只红虾仲摆成心形🫶 呢个first course好满意啊~
推荐指数: 8.5/10
🎈Main Course - Sirloin of Kiwami Wagyu Beef for 2 ($968)

呢到嘅Main Course都系二人份,如果想试多几款就可能要叫tasting menu啦。但系呢个Main系比较失望嘅,因为中间有一条好粗嘅筋横跨成件牛扒。佢味道系唔错的,落咗好多香料同rosemary。但因为呢条筋,所以啲肉唔系好咬得开,实在无办法享受成个过程。
店员知道咗之后都有同我哋解释返可能因为呢个系Sirloin嘅位置,所以咁啱呢一块有呢个问题。可能真系我哋唔好彩啦😮‍💨 店员都有提出换其他比我哋,不过食到呢到已经好饱所以就拒绝咗,最后就送咗个tiramisu比我哋。
推荐指数: 不作评论
🎈Cheese Platter ($120)
Cheese  Platter

食完Main之后就有店员推咗放满芝士嘅餐车过嚟,对芝士认识唔深嘅不妨叫店员推荐一下!相比起soft cheese,我自己就比较中意食hard cheese。试咗4款芝士,个人比较中意橙色个只cheese😛 店员仲放咗几款果酱、蜜糖、脆饼等比我哋配搭芝士,个蜜糖超好食!
推荐指数: 7.5/10
🎈Dessert - Saffron Tartlet ($198)
Dessert - Saffron Tartlet

藏红花甜品听落已经觉得好特别,都系店员力推!我唔知藏红花到底系咩味,不过就食到淡淡红酒味同芦荟味。几特别,几好食,但又唔算系我好中意嘅味道。
推荐指数: 7.5/10
🎈Dessert - Traditional Tiramisu ($188)

Tiramisu系传统意大利甜品,旁边配上咖啡沙冰。虽然系因为个main唔满意而送嘅甜品,但相比Saffron Tartlet我更中意呢个tiramisu。味道唔太甜,中间蛋糕适当地有酒味。
推荐指数: 8/10
🎈Petit Four
Petit Four

最后系好饱嘅时候再上埋petit four,真系完全食唔落😹 有两件小蛋糕,一粒玫瑰软糖同一粒朱古力。普普通通,不过不失。
推荐指数: 7/10
🎀总括而言🎀
👉食物:个牛扒有点失望,红虾扭纹粉都唔错
👉服务:知道个牛扒有问题都有及时做补救措施,呢个应对都收货。另外我哋食到成枱面包碎,佢有条野专用来扫走,好细心啊👍 知道系生日都有个生日小惊喜,另外要赞个姐姐好落力帮我哋影相!
👉环境:Ritz Carlton环境真系无得输,坐窗口位可以睇到无敌大海景~
🎀其他小资讯🎀
👉订位:官网就可以book了,唔算难订
👉泊车:Element可以泊车
👉信用卡优惠:中银Private Card & 渣打优先私人理财客户 - 指定套餐买一送一