2024-10-13 61 浏览
今晚去咗一间专门卖 sake 嘅酒吧,试咗几款出色嘅日本清酒。 店舖地方唔大,环境好chill,适合放咗工嚟呢度放松吓倾吓偈。今次嘅体验令我对日本清酒有咗更深嘅了解。店员询问咗我哋嘅喜好之后推荐咗三款酒。生诘、白鹤锦同亀泉纯米吟酿各有千秋,无论钟意清新、甜美定系浓郁嘅口感,都可以喺呢几款酒中揾到自己喜爱嘅味道。生诘生诘(Namazake)系一款未经高温杀菌嘅清酒,保留咗酒本身最自然嘅风味。饮落去感觉非常清新,味道上有一种轻盈嘅口感,带有微微嘅甜味,令人联想到新鲜水果。呢款酒特别适合喺夏天饮,配轻食或者海鲜,绝对系一个完美嘅选择。白鹤锦白鹤锦(Hakutsuru Junmai)嘅味道系我今晚嘅惊喜之一。佢有一种清甜嘅荔枝味,饮落去非常顺口,冇咩刺激感。喺口腔中,佢嘅香气彷佛令我置身于盛夏时节,感受到果树下的清新感觉。呢款酒嘅平衡感非常好,无论系单饮或者搭配一些日式小食,都系一个不错嘅选择。亀泉纯米吟酿亀泉(Kameizumi)纯米吟酿系一款质量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑顺,酒体厚实,味道丰富。饮落去可以感受到谷物嘅香气,伴随著淡淡嘅果味,整体味道非常圆润。呢款酒适合慢慢品味,尤其系喺夜晚,

生诘

白鹤锦

亀泉纯米吟酿

亀泉(Kameizumi)纯米吟酿系一款质量非常高嘅清酒。佢嘅口感滑顺,酒体厚实,味道丰富。饮落去可以感受到谷物嘅香气,伴随著淡淡嘅果味,整体味道非常圆润。呢款酒适合慢慢品味,尤其系喺夜晚,搭配一碗热乎乎嘅米饭或者刺身,简直系一种享受。