2017-10-25
上次原本约左班朋友黎呢到食生日饭,可惜 最后搞唔成,今次终于可以补返数啦,因为大家都钟意食海鲜 黎呢度食,其实都系为咗佢出名必叫既热船长海鲜拼盘 我地预先book左位,我地准时黎到餐厅座位唔系好多,好彩预早book啫坐低后,有位侍应主动黎同我哋介绍下,感觉好亲切 我哋决定要咗个三款自选海鲜 除咗食海鲜,亦都叫左小食 其中一款就系黄金焗蚝开餐前,如果惊整污糟衫,可以用佢地既餐巾黄金焗蚝,黎到既时候,卖相唔错,焗蚝上面披著一层芝士,内里混合菠菜,洋葱,甘笋,芝士等, 加上蚝身饱满而半生熟嘅蚝, 烤焗后更能带出咸鲜味芝士烟肉酿鸡翼外层添加类似燕麦脆片,里内塞满烟肉丝和芝士,塞得超饱满,然后炸到脆卜卜,咬时有种馅料要爆出既感觉,口感十足但需要好多油炸先至可以咁脆口,有点热气谂住食埋海鲜都应该唔够饱,叫多份香草酱挪威三文鱼share 食卖相精美同menu上图片相符三文鱼扒厚身,煮得大约7-8成熟,肉质唔会话太鞋而且带点三文鱼油脂香味,加上一层少少酸甜既香草酱,十分滋味三文鱼扒下面有好多豆角同薯蓉薯蓉好好食,切切粒粒状,入口即溶主角海鲜拼盘终于黎,侍应先系你面前转动下个海鲜袋,令袋中酱汁同海鲜分布
黎呢度食,其实都系为咗佢出名必叫既热船长海鲜拼盘
我地预先book左位,我地准时黎到
餐厅座位唔系好多,好彩预早book啫
坐低后,有位侍应主动黎同我哋介绍下,感觉好亲切
我哋决定要咗个三款自选海鲜
除咗食海鲜,亦都叫左小食
其中一款就系黄金焗蚝
开餐前,如果惊整污糟衫,可以用佢地既餐巾
黄金焗蚝,黎到既时候,卖相唔错,
芝士烟肉酿鸡翼
但需要好多油炸先至可以咁脆口,有点热气
卖相精美同menu上图片相符
三文鱼扒厚身,煮得大约7-8成熟,肉质唔会话太鞋
而且带点三文鱼油脂香味,加上一层少少酸甜既香草酱,十分滋味
三文鱼扒下面有好多豆角同薯蓉
薯蓉好好食,切切粒粒状,入口即溶
主角海鲜拼盘终于黎,侍应先系你面前转动下个海鲜袋,令袋中酱汁同海鲜分布更均匀
除左海鲜外,原来入面仲有粟米薯仔香肠
我地拣既sauce系lemon butter,一打开个袋,已经闻到香浓牛油味,味道带酸酸地,又开胃又唔辣,味道大众化
三款海鲜包括 蚬,虾,长脚蟹
蚬肉几鲜味,唔算细只,不过好多蚬肉都甩左出黎,要寻宝一下
虾就比较普通同细只
而长脚蟹,肉质鲜甜多肉,有一梳,4-5只脚连钳,够份量,应该系最抵食,必叫海鲜之一
餐厅亦有提供较剪剪蟹壳
饮品方面,朋友们饮左曲奇沙冰,我无得偷饮,因为我咳,但沙冰好幼细,而且朋友话曲奇味好浓
我原本谂住唔叫饮品,但侍应推介一款mocktail apple cider, 系热饮黎,有肉桂,姜片,苹果汁,八角,味道酸酸地又够姜味,再可以按自己需要加蜜糖同柠檬,侍应果然好推介
另外,发现同一晚好多人生日,差唔多4枱,原本侍应都会出黎同佢地唱生日歌,服务都几sweet