2016-03-29
今日特登出深水埗买手指,行到卖玩具个头见到斜对面有间招牌都几eye catching嘅"甜入心", 口痕想食甜品就行过去,啱啱有人埋单,即刻有位坐。 好大张双面硬咭纸menu, 所有甜品都有哂中英文名有图画,唔使揭黎揭去 我好快都拣左个有个雪糕喺面头&原个椰王壳serve嘅黑松露雪糕椰王子,而朋友就拣左"龙颜大怒"同"朱古力waffle".等左一阵,先来我个"黑松露雪糕椰王子": 拳头咁大球嘅黑松雪糕里面混入左好多好多粒粒黑松露嘅Vanilla雪糕,每一啖都系黑松露嘅香味+雪糕嘅滑滑质感. 满到泻出黎嘅椰汁唔单止增加椰香同味道俾个雪糕,原来个椰王子嘅base系用椰王水造成嘅果冻(jelly maybe?), 果冻嘅清爽清甜加上椰汁系完美嘅配搭,大前题系个椰王要系靓椰王先做到咁嘅效果,最perfect系连雪糕,椰汁,果冻一啖过食!龙颜大怒 佢个名有个"入心"公仔,肯定系问店嘅"入心推介"啦!配料有龙眼,西米,Q珠,Vanilla雪糕。成个甜品系用西米and 椰汁做base, 有好几粒龙眼肉,四四方方椰味果冻同Q珠,椰奶份量刚刚好。啖啖软林林嘅西米夹埋
等左一阵,先来我个"黑松露雪糕椰王子":
龙颜大怒
成个甜品系用西米and 椰汁做base, 有好几粒龙眼肉,四四方方椰味果冻同Q珠,椰奶份量刚刚好。啖啖软林林嘅西米夹埋Q珠嘅得意口感,唔系"大怒"系"大乐"呢!
朱古力waffle
Li个要d时间整所以咁啱唔使成摊到冻哂至食, 可以品尝最新鲜热辣嘅味道。
一黎到已经好香,切落去脆卜卜嘅表面里面新鲜热烫, fill满每一格嘅酱系咩来的? 原来系Nutella榛子酱(心心眼), so far食过咁多间朱古力waffle都系朱古力酱但li度就有榛子酱嘅惊喜!切开一件件黎食时一定要加一口朱古力雪糕至完美~个人认为必食的
积分咭一张储stamps~ 令人欲罢不能的!
喺深水埗除左typical中式糖水之外, 都有睇得又食得嘅甜品架