2016-07-28
好姐妹转新工有一段时间,没都无好好同佢庆祝一下。呢晚我哋就去咗位于旺角弥敦道726号嘅大厦,前排已经食过其中一层嘅韩国菜,发现差唔多全栋都系食肆,呢次就试吓最顶层二十五楼嘅Sky726。 lift门一打开,落地玻璃闹市景已尽入眼帘,餐厅中间位置系酒吧,座位就分布晌旁边唔同位置,感觉就似围住一个小型舞台咁。由另一个角度睇,入口附近有个用绳结编织而成嘅巴黎铁塔,如果再企正中啲,就会出现画晌lift门𠮶对翅膀晌铁塔间伸出嚟嘅错觉,似乎有啲特别意思。 连后楼梯同男女厕门上都画咗唔同嘅画作,几有型格。 餐厅最尾系厨房,可透过半身玻璃窗一睹厨师工作𠮶阵嘅风采。 最吸引人嘅地方系呢列落地玻璃,自问经常去旺角,却系首次居高临下咁欣赏佢嘅景色。𠮶日仲系日落时分,景致醉人浪漫,都几适合情侣。 睇过靓景,系时候将焦点放返晌餐牌上。佢哋细分咗几个类别,包括沙律、前菜、汤、配菜、主菜同甜品,亦提供数款由三百多到四百嘅set dinner,另有平板电脑俾人拣cocktail类饮品。 侍应先安排咗餐包俾我哋,面包经烘暖质感松软,可以配橄榄油同黑醋汁一齐食。 Very Berry,餐牌写系用士多啤梨、蓝莓、红桑子、鲜
Very Berry
煎慢煮烟熏羊冧
扒波托贝洛蘑菇杂菜配香草意大利粉
呢度无论系环境、食物卖相都好靓,可以晌每道菜中睇得出厨师嘅心思,服务上亦可以讲系一丝不苟。