2020-12-21 138 浏览
朋友K先生系越南通,今年冇得去旅行,呢位朋友则不断咁话我知胡志明市同蚬港究竟有几好玩。 K先生系爱酒之人,佢亦都分享左唔少越南饮酒嘅经验,特别其中一次,佢话系酒吧饮酒的时候,外卖越南火锅去酒吧食嘅经典事件。 东南亚嘅火锅,我净系记得喺清莱试过,反而,我真系未试过食越南火锅,香港越南菜多的是,可惜却好似从来未见过有火锅,大概香港人最叻都系净系食越南牛肉河。 于是,从我得知铜锣湾开咗一间新嘅越南菜SO tam,仲提供很少见的越南火锅,就已经bookmark 左,于是约几个朋友一齐去食。 位于Times Square附近,地点超级方便。当晚人数够多先食得多野,不过疫情关系都分左两枱坐。 坐低先要杯越南滴漏咖啡,提下神。 越南菜嘅前菜点少得牙车快,香港其实唔系好流行食呢个以鸡丝、海蜇同生菜丝所做嘅开胃前菜,我觉得几特别,至少为今餐开下个胃。 不过我自己较钟意青木瓜鲜虾沙律,净系食爽口又新鲜嘅虾肉加甜美嘅青木瓜已经值回票价。 细细个最钟意食嘅系越南粉包,到我咁大个都依然咁钟意食呢样小吃,呢度叫做手拉粉卷,感觉够好够美味,热辣辣食感觉特别好。 呢度嘅越

坐低先要杯越南滴漏咖啡,提下神。

呢度嘅越南炸春卷真系做得好吸引,剩系吃表面个脆皮已经够正,一个字,得。

通常食印尼嘢先至会食串烧,呢度竟然都提供串烧拼盘,猪肉,鸡肉同牛柳各点了两串,我最钟意食嘅必定系鸡肉。
特别系佢嘅酱汁唔可以错过,市场上少有用鱼露为主角的酱汁,增添了不少越南风味。

牛油椒盐软壳蟹,食完满口牛油香,蟹肉又大件,绝对系必点嘅菜式之一。

猪颈肉法包,令我想起渡船角。

讲开牛油,佢嘅蒜蓉牛油鸡翼又系好正,一个人一只绝对唔够喉。

食咗咁多煎炸野就好想试吓佢嘅西贡啤酒,呢度仲要提供两个版本,我选择左低卡路里版,饮都饮得健康啲。

咖喱杂菜煲配面包,让你清清肠胃,个咖哩都不错,不算太辣够香口。

越式豪华火锅,选咗蟹汤,有菜有鱼有鱿鱼有牛肉,仲可以加唔同嘅配料,个蟹汤非常之鲜甜,而且咁大个火锅都只系$248,如果可以加越式河粉应该更加完美。

呢个非常传统嘅越式锅底,令我谂起如果身处喺胡志明嘅酒吧,究竟可以点样系酒吧外卖火锅呢?系唔系叫紧六个六嘅时候,突然间就夹旧肥牛黎食?

我想只有K先生才知道了。

到底几时先有得飞越南?我想不要谂了,不如嚟呢度食火锅更加实际。
SO TAM

铜锣湾罗素街8号英皇钟表珠宝中心2楼