2015-07-01 1909 浏览
今日想去soho某间寸咀面店,但原来真系好寸星期日唔开既XD,不过soho多野食,根本唔惊揾唔到食。原本都expect系食西餐,但竟然俾我发现左有得食点心!呢度细细地,但都唔算太逼。五月一日已经扩张隔离铺,我坐的就系新铺,挂左一幅香港帆船画。鹅肝鲜虾角似乎唔多觉有鹅肝,但几好食,外表松脆,口感好,又香口。里面多虾,多汁。鼎点焗叉烧包同方间的分别不大,外表香脆,内里酥软。馅料好似少左啲,叉烧的汁都有锁紧,不会太干。香煎萝卜糕外表是几好睇,煎得刚好,很香口,但系真的是丁点馅料都冇...有点失望鲜竹牛肉球不错,爽滑弹牙,合符水准蟹子烧卖皇都不错,猪肉有少少筋,还好,都咬得落,唔算弹牙,但几足料同大粒,抵食之选。服务好一般,请了好多暑期工,佢地只会好紧张完成个task,无视客人的需要,不过初出茅芦的年青人比经的阶段,我觉得还好。但是老板娘(好似系)的眼光却是最大的压力,食野最怕比人系咁望住,可能紧张客人感受系正常,但真系要改善下。价钱相宜(喺soho来讲),茶位只系3蚊,每枱都有冲好的茶,我觉得较淡,但男朋友话好饮,唔会太浓又有茶味㖞
鹅肝鲜虾角
鼎点焗叉烧包
鼎点焗叉烧包同方间的分别不大,外表香脆,内里酥软。
鼎点焗叉烧包
馅料好似少左啲,叉烧的汁都有锁紧,不会太干。
香煎萝卜糕
鲜竹牛肉球
鲜竹牛肉球不错,爽滑弹牙,合符水准
蟹子烧卖皇

鹅肝鲜虾角