2021-08-03
上星期同朋友食晚饭,拣咗soho区入面依间叫微醺嘅餐厅。餐厅环境够哂chill,加上柔和嘅灯光,感觉都几舒适。而餐厅menu都系手画风格,相当精美。Soho区嘅餐厅基本上都有酒精饮品卖嘅,微醺亦都唔例外,佢哋提供咗十数款嘅signature cocktail。Tea Tone用咗Ki No Tea Kyoto Dry Gin,再加焙茶酒、乳酪同苹果汁调配,味道偏向温醇,较易入口。特别讲一下依支Ki No Tea Kyoto Dry Gin,酿酒厂同明治时期至今嘅京都宇治老茶舖掘井七茗园合作调制,令依款季之茶琴酒带甘甜香味。G Color High Ball由知多威士忌、京都抹茶同梳打水调配嘅cocktail。与Highball嘅分别,就系加入咗京都抹茶,所以喺颜色同味道方面都带嚟咗惊喜。意式日本带子刺身薄片・三文鱼籽・白松露油喺餐牌见到依款菜式都几特别,相信作为前菜应该唔错。带子切得都算薄身,配合三文鱼籽,同白松露油调配嘅汁酱,味道相当有层次。半熟吞拿鱼春卷・他他酱虽然系好简单,但可以讲系一款都有挑战性嘅菜式,油温、火喉、时间稍有偏差,内里嘅吞拿鱼就会过熟。我哋今日依客半熟吞拿鱼春卷倘
Tea Tone
G Color High Ball
意式日本带子刺身薄片・三文鱼籽・白松露油
半熟吞拿鱼春卷・他他酱
虽然系好简单,但可以讲系一款都有挑战性嘅菜式,油温、火喉、时间稍有偏差,内里嘅吞拿鱼就会过熟。我哋今日依客半熟吞拿鱼春卷倘算唔错,如果吞拿鱼可以再生啲啲,就更加完美喇。
海虾・鱿鱼・鲜蚬・冬阴功扁意粉
夜晚都系唔好食太多嘢,所以只点咗一份主食。味道唔算太辣,所以比较适合唔食得辣嘅朋友。扁意粉有吸收到海虾、鱿鱼同鲜蚬嘅鲜味同冬阴功香辣味道。都算系处理得唔错。