餐厅: 沙嗲軒 (香港黃金海岸酒店)
资讯:

2021-01-30 5849 浏览
为庆祝结婚周年,又因疫情无得去旅行,就专登拣咗远离市区又有渡假环境嘅「黄金海岸酒店」住番晚加饮饮食食,买咗个「悠然下午茶住宿计划」,包双人豪华海景房、入住当日嘅主题下午茶、翌日嘅双人自助早餐。虽然个住宿计划无包午餐,但今早食完早餐,再去行千岛湖,返到嚟啱啱好正午多啲,退完房就顺道晌埋酒店内嘅「沙嗲轩」食完午餐先走,一来觉得酒店晌防疫方面做得好,二来食过好几次「沙嗲轩」(尖沙咀分店)都喺印象良好,三来拣食星马菜感觉就更添渡假气氛,故此就梗喺舍远取近啦。 始终喺酒店餐厅,环境唔会差得去边,整体布道雅致,加上疫情关系,枱与枱更加编排得多一点距离,所以,空间感更强。 我哋被安排坐晌落地玻璃一旁,自然更光猛,视野更开扬,让人感觉更舒适。 而对出有啲高脚枱櫈,可以俾客人坐晌出面饮吓嘢,只可惜疫情下未有开放。 上面都提过,晌度食嘢就喺贪酒店做防疫做得好,甫坐低,侍应捧咗一大盆热水连钢夹,喺俾客人消毒餐具用,呢啲就喺细节位嘅分野。「沙嗲轩」主打喺卖星马菜,翻一翻餐牌,当然发现唔少熟悉嘅星马菜式啦。分类上,包括前菜、汤品、海鲜、鸡类、牛肉、传统星马美食、饭类、蔬菜类、甜品及饮品。结婚周年,当然要食得尽兴
。
「沙嗲轩」主打喺卖星马菜,翻一翻餐牌,当然发现唔少熟悉嘅星马菜式啦。分类上,包括前菜、汤品、海鲜、鸡类、牛肉、传统星马美食、饭类、蔬菜类、甜品及饮品。结婚周年,当然要食得尽兴一啲
沙嗲 $138 / 半打

先嚟一客沙嗲,有鸡牛猪供选择,亦可以综合要齐3款。啲串烧烧得极有炭火香,热辣辣,上枱已嗅到肉香,咬落有肉香,富肉汁,唔会「干争争」,加上有啲㶶边位,就更加焦香,当然自家炒制嘅花生沙嗲酱亦功不可没,又香又浓,带有微细嘅花生粒,绝对货真价实,串烧沾满沙嗲酱味道更惹味且具层次。
沙嗲
沙嗲猪肉
沙嗲鸡肉
沙嗲牛肉
蟹肉冬笋肉丸汤 $88

就快过农历年,虽然小弟喺地道港人,但我都应吓节嗌呢一款蟹肉冬笋肉丸汤,喺新加坡当地庆祝农历新年嘅应节食品。肉丸以新鲜猪肉打成,咬落极之松化,并带少少油香,而汤里面除有蟹肉、冬笋,仲有啲鱼肚,所以,味道丰富。此外,汤底喺鸡汤嚟,浓而不浊,清香好饮。温馨提示,因为喺应节时令嘢,可能你会见餐牌无,但其实喺可以预订,全年供应。
招牌海南鸡 $268 / 半只

嚟沙嗲轩又好难唔翻兜佢哋嘅海南鸡饭,因为真喺好有水准,因应人数可以拣全只、半只或海南鸡连饭嘅套餐。想满足啲,好似我哋咁点够半只,另外加一碗鸡油饭($28)。半只嘅份量真喺唔讲得笑,并传统咁配上三色酱料(姜蓉、特制辣椒酱、黑酱油),卖相精致。
招牌海南鸡(半只)
食海南鸡最正喺鸡肉已经去晒骨,食得方便,而且,皮下脂肪少,近乎无咁滞,鸡皮食起嚟更爽滑,鸡肉质感细嫩,沾点黑酱油搭姜蓉(小弟最至爱嘅配搭),味道更有层次
;而啲鸡油饭装得满满,色泽光亮湿润,充满油香却不肥腻,饭粒够晒分明,同样,钟意下点黑酱油,令味道更丰富好食。
招牌海南鸡
招牌海南鸡
蒜蓉咸鱼炒芥兰 $98

又沙嗲,又海南鸡,当然要一道蔬菜嚟平衡吓,而呢一道蒜蓉咸鱼炒芥兰就最惹味,芥兰切成小件,方便食,蒜蓉搭咸鱼,咸香得嚟有层次。
蒜蓉咸鱼炒芥兰
嚤嚤喳喳 $68

嚤嚤喳喳喺星马,甚至泰国、印尼嘅经典糖水,简单而言,就喺一啲蕃薯粒、芋头粒混晌椰奶中,当然唔同地方嘅配搭有少少差别,可能加埋啲红毛丹、菠萝蜜之类。我哋要咗个冻食嘅,但凉凉哋,唔会太冰,入口清凉舒服,蕃薯粒及芋头粒都好够粉,而椰奶好清甜,唔喺罐头货𠮶种浓得嚟死甜咁。
嚤嚤喳喳
嚤嚤喳喳
马六甲椰汁西米布甸 $63

一个黑糖,一个枫糖,一个棕榈糖,老婆同我都好钟意,而呢个甜点都曾经晌尖沙咀店食过,当然要俾老婆都试吓啦,其亮点就喺加入棕榈糖。咪睇佢样得啲椰奶,得嚿西米,好似普通,但一样好有手功。西米压成球形,咪以为好实,其实一笃就开,而且,啲西米粒粒分明,弹牙有啲烟韧感
,棕榈糖甜得嚟有好强嘅清纯糖香,捞匀埋啲椰奶,甜度啱啱好
。
马六甲椰汁西米布甸
撞啱近排天气回暖,又加上用餐嘅时候阳光普照,气氛已经让人称心。唔使急,唔使赶,两口子食咗个几钟,真正慢慢叹。以一餐既丰富,又有特色嘅午餐,为人生第一次嘅Staycation作结,就最好不过
沙嗲
蟹肉冬笋肉丸汤
招牌海南鸡(半只)