2009-05-05
今天我day off ,我和个妹特登乘mtr 到将军澳中心食个lunch, 想有个 happy的family day, 起初我们都行了两个圈在找野食, 见到元绿都不是好多人, 就入了去食个lunch,之前都去过新都城的元绿,我们已经知道拉面,蒸蛋都是不好食, 都是choose番d sushi 的质素稳定啲,当我们打开个menu , 知道lunch 的menu 都是冇咩好食, 所以都是散叫sushi&刺身...起初我们叫了...三文鱼刺身$35(叫了个set lunch 后, 特价了$25)---冇咩鱼味, 都只是一般玉子sushi$9.5---好鬼甜, 冇蛋味,失败之作,未食过那么甜的玉子....螺肉sushi$13---螺肉少, 好似给人食了几粒般?鳗鱼sushi$16.5---冇咩鳗鱼汁,个鳗鱼又削,好dry鲜带子sushi$20--冇鲜味又冇味, 完全不知是什么!珍宝帆立贝sushi$20( 1件 )--帆立贝好淡又冇鲜味海胆sushi$26.5---海胆份量少,价钱收得贵, 用了青瓜放了旧饭的一半, 海胆得少少, 同个menu有出入?之后我们都是叫了一个set lunch E-
起初我们叫了...
螺肉sushi$13---螺肉少, 好似给人食了几粒般?
鲜带子sushi$20--冇鲜味又冇味, 完全不知是什么!
之后我们都是叫了一个set lunch E--$36--杂锦sushi+日式蒸蛋+冷辣面
(有带子sushi,螺肉sushi, 三文鱼sushi两件,加州卷, 辣味鱼生sushi&吞拿鱼sushi)
最好笑是, 一件吞拿鱼sushi不见了, 将个螺肉代替了吞拿鱼?我们冇出声同d waiter 说, 都是算了罢!
用沙律汁捞的冷面不好食, 不是用冷面汁?都不是辣的?
个蒸蛋好淡, 里面有蟹柳同日式鱼蛋,个size是超迷你...
其实都知道蒸蛋&冷面都是不好食, 都只是为了多几件sushi食下&一杯drink才order了个set lunch
本来开开心心的一个lunch, 给这个经理破坏了我食sushi的心情, 我们只是拍照几张相片嗜!?他之前都看了我们一会儿, 他竟然叫个女楼面走过来,同我们说:"我们产品是不可拍照!"之后个女楼面走了,我心想, 我也可以叫take away自己回家拍照都是一样??又如果我们生日在此开party, 是否又不准拍照?之后个manager好似怕我们找他投诉般,马上消失了!
香港都不是得"元绿"才有sushi食, 又不是做得好食过人,我们一定冇下次光顾,楼面都是一样, 我们想埋单都冇人埋我们, 后来我都是自己走出去cashier到埋单, 我一定不会给tips , 真是冇service可言,难怪全场都是小猫三四只, 都冇咩客??
不过经过今次的遭遇, 以后都是食"板长"&食"鱼之味"都不会再去, 冇下次!!