餐厅: 南記海鮮飯店
资讯:

2010-09-17 399 浏览
年近中秋, 同埋自己Team的成员去屯门三圣村食返餐, 今次先去荣利买海鲜, 买咗八种海鲜后再向事头婆R多碟蚬, 然后去了隔近既南记海鲜饭店开饭先讲环境, 呢间系屋邨冬菇小食亭, 虽然装咗冷气但都唔觉冻, 好彩今晚天气唔热所以唔驶边食边抺汗; 而环境卫生非常一般, 我的碗仲未洗净要起后边枱换另一只来再由头洗过先至敢食用, 点菜后食物好快送上啦椒盐赖尿虾: 整得几够味, 但蒜子好湿, 扣咗少少分豉椒炒圣子及豉椒炒蚬: 呢道既豉椒小炒味道好淡口蒜蓉开边虾: 稳阵之选, 但没有惊喜西芹炒班球: 条班几滑及新鲜, 整体唔错蒜蓉粉丝蒸扇贝: 上枱时色水唔多靓, 但只扇贝好新鲜好大只, 食落都唔错辣酒煮花螺: 呢个最唔掂, 食落完全唔辣之余卖相仲唔多掂, 零分姜葱炒蚝: 又系唔多掂, D蚝唔靓所以松D们无咩点帮衬仲食余几只添盐焗奄仔蟹: 今日既奄仔蟹只系一般货色, 而且厨房焗既时间唔够未能入味, 有少少失色总括来讲呢间饭店跟我上个月去既嘉彩酒楼比较, 酒楼既处理海鲜方法明显较出色, 而且环境肯定比冬菇亭好, 下次有机会会去返流浮山, 𠮶道平均会好食过三圣村
椒盐赖尿虾: 整得几够味, 但蒜子好湿, 扣咗少少分
豉椒炒圣子及豉椒炒蚬: 呢道既豉椒小炒味道好淡口

蒜蓉开边虾: 稳阵之选, 但没有惊喜
西芹炒班球: 条班几滑及新鲜, 整体唔错

椒盐赖尿虾
姜葱炒蚝
豉椒抄圣子
蒜蓉开边蒸虾
西芹抄班球
蒜蓉粉丝蒸扇贝
辣酒煮花螺, 辣酒去哂边?
盐焗奄仔蟹
2010-09-16