2022-10-20
相信你一定会喺山林道试过食晚餐或者午饭,呢度你讲得出嘅餐厅种类都有,反而最少就系一间可以打卡,靓靓地嘅cafe。之前好多朋友都推荐呢间野,令我更加留意呢度,山林道有酒饮有野食又好打卡的cafe,的确令我有唔少好奇心来一试。于是两个人简单晚饭,我就选择左呢度。坐低一人一杯Cocktail同mocktail,22 Hertz Fizz喺呢度嘅调酒师推荐,味道不错,white label系后段口味比较浓烈。我选的云抹mocktail,就解决了我对京都的思念,一种饮品,有三个饮法,加上脆米同绿茶粉,都几有特色,抹茶焦糖柠檬蛋白玄米梳打可以咁玩法,有诚意。前菜吃的海胆明太子芝士饭波似乎个个必点,紫菜脆底都几精美,芝士饭唔会太抢味,有海胆有明太子咁精美,想不到cafe都有咁精美的菜式。绝对系送酒佳品的脆炸北海道甜虾,唔知点解令我谂起去西贡又或者流浮山食海鲜个种感觉,个种镬气唔系平时打卡个啲Cafe可以见得到。朋友N写Blog推荐过的慢煮8Oz加拿大保湿猪鞍扒及烧薯炒杂菜,我就二仔底死跟,味道的确几好,猪鞍扒好大件,食落去完全无伏味,你知道有时呢啲cafe可以煮得唔好,旁边嘅烧薯炒杂菜都有心机整,合
于是两个人简单晚饭,我就选择左呢度。
朋友N写Blog推荐过的慢煮8Oz加拿大保湿猪鞍扒及烧薯炒杂菜,我就二仔底死跟,味道的确几好,猪鞍扒好大件,食落去完全无伏味,你知道有时呢啲cafe可以煮得唔好,旁边嘅烧薯炒杂菜都有心机整,合格有余。
日式烧三文鱼柳伴芒果莎莎都系店员推荐,三文鱼味道刚好,我觉得如果送上意粉,成件事会更加完美,原来芒果莎莎个dressing都好适合三文鱼,下次煮三文鱼又多个方法。
尾声嘅甜品非常之少女风,卷蛋简简单单再加上少少餐厅嘅装饰,系几有心。
餐厅系几舒服,装修都唔错,的确系山林道比较独特嘅一间餐厅,系呢个咁艰难嘅环境,希望你加油啦。