2017-03-08 123 浏览
得知佢哋最近推出咗韩式素菜,呢日就嚟试试。听讲呢个素食系列入面嘅食材系同肉类分开处理,对于因为某啲原因而要食全素嘅人嚟讲可谓照顾周到。虽然我唔系素食者,但偶尔都会特登食多啲蔬菜,感觉好似健康啲咁。岭峰状态,餐牌写系羽衣甘蓝加鲜菠萝、薄荷叶同意大利Panna矿泉水混合打碎而成嘅饮品,上面就用咗杞子同韩姜做装饰。呢款饮品有1.0、2.0同3.0三种选择,代表羽衣甘蓝嘅含量,1.0系最轻,3.0系最浓。呢次我哋分别叫咗1.0同3.0,前者嘅味道轻巧,当中有微酸嘅菠萝味,对一般人嚟讲较易接受。后者就草香味突出,薄荷叶令佢更加清爽。饮品入面有大量打碎咗嘅羽衣甘蓝,入口却软绵,饮落顺喉又唔甜,对于注重健康人士嚟讲感觉唔错。我对呢份韩式甜辣素炸鸡都几期待,实物用杏仁片、青瓜丝、黑白芝麻同紫牛油生菜伴碟,卖相几吸引。到底素炸鸡会系乜嘢样?将佢咬开之后发现原来系用豆卜包住素肉炸成,外微脆入面又有啲肉汁,的确好似晌度食紧鸡肉咁。外层沾满甜甜辣辣嘅韩式甜辣酱,加上伴碟嘅食材,整体既有咬口又惹味,差啲唔记得咗佢其实系素食嚟。除咗素食,我哋仲试咗其他嘢。韩式牛肉炒粉丝,一向钟意韩式粉丝嘅弹牙口感,加埋牛肉片、香

岭峰状态

韩式甜辣素炸鸡

除咗素食,我哋仲试咗其他嘢。
韩式牛肉炒粉丝
韩式牛肉炒粉丝,一向钟意韩式粉丝嘅弹牙口感,加埋牛肉片、香菇丝同洋葱丝等等炒成,同埋用豆苗点缀,咸甜味足,又唔会太重负担。
紫菜三文鱼拌饭
紫菜三文鱼拌饭,拎到嚟𠮶阵只系见到一大堆紫菜丝,带上一并送嚟嘅胶手套后,用双手翻几翻,就见到入面原来仲有三文鱼松、渍萝卜碎同白芝麻等等。
紫菜三文鱼拌饭
自己将所有材料捞匀𠮶阵,双手仍然感到米饭嘅温度,同埋传嚟阵阵麻油香,之后就将佢搓成一个个小小嘅饭团,咁样DIY都几好玩有趣。