2014-06-30 848 浏览
自从孖仔出世后,好耐都冇出过尖咀,更加系第一次行入 The One .. 难得朋友约我食饭果日,我先生咁岩放假带仔出街,我就蛇返一晚,过返自由人既生活!朋友话约去食大力捧捧,个名咁得意既,唔知系食乜菜式,所以都预早上定网睇下有乜系必食,准备定先去!鸭胸 .. 咦!乜咁细碟既 ... 哦哦!原来系前菜,好少见前菜用鸭胸 .. 佢仲去左 d 皮,岩岩我呢 d 怕肥既食!意米水 .. 好耐冇饮过了,因唔系好多地方有得饮,底下意米好多,甜甜地好好饮,又有去湿作用,而且饮到最尾都仲好浓!鸡丝粉皮 .. 鸡丝好多,不过我觉得呢碟麻麻地,粉皮比较厚,麻酱"杰"左少少!炸豆腐 .. 上网见 d 人介绍先叫既,又真系几好食,Meun 上个名好搞笑架,叫 "七味脆西施" .. 外面薄薄脆脆既,里面劲滑 ... 热辣辣细细粒,一粒一粒好鬼快食完!炸金菇 .. 都系上网睇过见好多人推介就跟住叫,呢个名仲搞笑,叫"饱受折磨" .. 听闻系一条条金菇 miss 落黎炸,唔讲都唔知系金菇,因食落脆脆的 .. 每条都痴左 d 味粉,好野味!真系谂都冇谂过金菇可以咁样食 ..虾锅贴 .. 原来底下系多士果类既野,卜卜脆
佢仲去左 d 皮,岩岩我呢 d 怕肥既食!
意米水 .. 好耐冇饮过了,因唔系好多地方有得饮,
炸豆腐 .. 上网见 d 人介绍先叫既,又真系几好食,
热辣辣细细粒,一粒一粒好鬼快食完!
炸金菇 .. 都系上网睇过见好多人推介就跟住叫,
真系谂都冇谂过金菇可以咁样食 ..
虾锅贴 .. 原来底下系多士果类既野,卜卜脆!
面头 d 虾又够多,食落好似虾酱咁 ..
我觉得好意外既系咁样炸,但一 d 都唔觉佢油!
士多啤梨虾酥 .. 都系睇过人推介的 .. 上菜时望到颜色好吸引,好靓!
食落士多啤梨甜,虾好大只好新鲜,个酥皮都好脆,
只不过一甜一咸我又觉得唔系好夹 ......
焗桶蚝 .. d 蚝真系超大𨾏,但可惜粉太厚,第一下咬落去大部份都系粉,味道一般!
富贵炒饭,真系唔错!佢除左有虾、带子之外,真系坚有鲍鱼,而且份量仲唔少!
鲍鱼够"林"身,蛋白好滑!d 饭又够干身冇痴埋一堆,又唔觉佢有油㖞!
几好食,d 𩠌又够多!
 杏仁蛋白 .. 好滑,好香杏仁味!热辣辣食落去好正!