间中我都会入大埔揾朋友聚下倾下计,近大埔直街其实都有几间高质素的餐厅,今次大家想去饮下野,就去左新开的THE RIGHT PLACE。呢间其实我地以前在TST都帮衬过,食物同DRINK的质素都是好OUTSTANDING的,价钱唔算平,但我地觉得都差唔多啦~门口MENU有好多好吸引嘅野食呀~ 我地俾个PIZZA吸引左~~SET DINNER有汤或高级伊利比亚火腿配蜜瓜,如果饮酒一定要点个HAM啦~不过果晚我揸车,所以唔敢饮,叫左个南瓜忌廉汤就算了~酒MENU非常多选择,我今次要忍下,下次做乘客先饮~我朋友拣左MY CUP OF "TEA",其实系种非常FUSION的COCKTAIL~~一阵介绍下~而家就拣左右手边果D NON ALCOHOL COCKTAIL南爪汤非常CREAMY,奶味较浓,口感细致,配上香软的蒜蓉包非常可口。这里的蒜蓉包不像出面的香脆得来硬和干,这是偏软身的~~食落几得别, 我都好钟意~~之后呢个在点心笼入面的DRINK就是MY CUP OF TEA了,千祈唔好俾佢呃左以为真系杯茶呀! 但我想说,冲泡呢个"TEA"的功夫绝对不会比功夫荼简单的,呢度有热饮同冻饮两杯,白色

酒MENU非常多选择,我今次要忍下,下次做乘客先饮~

南瓜忌廉汤

之后呢个在点心笼入面的DRINK就是MY CUP OF TEA了,千祈唔好俾佢呃左以为真系杯茶呀! 但我想说,冲泡呢个"TEA"的功夫绝对不会比功夫荼简单的,呢度有热饮同冻饮两杯,白色果杯就是冻饮了,是加了YOGURT, HOMEMADE TEA INFUSED GIN, ELDERFLOWER LIQUEUR, ELDERFLOWER SYRUP & APPLY JUICE. 一看就知是有花果香而又带点儿酸甜的了,唔可以饮酒的的,最后都是HAD A SIP OF "TEA", 我觉得味道略甜,但果个丰富的AROMA真是醉人,由于落左GIN, 酒味点都系有点哽,但始终是INFUSED的COCKTAIL, 所以好易入口~~

热果个小壶是沟左HOMEMADE TEA INFUSED GIN同绿茶的CAMPARI,其实饮落唔系好觉得有茶味,甜味有点太浓了~我觉得冻果杯好饮D~~
不过呢客MY CUP OF TEA真的值得一试

My cup of tea

我见果杯是MANGO TANNIN,即是ICED MANGO OOLONG TEA WITH SAGO, 清清地唔太甜最合我心意
Mango Tannin
入面仲有鲜芒果蓉添~~~好好味呀

APPETIZER我地叫左鹅肝多士呀~~次次食好西都要点,呢度煎得好靓呀~~个面脆卜卜,一咬落去油香4溢~~加D沙律菜黎食就唔觉得肥腻~~好幸福的感觉~~

香煎鹅肝多士

叫左份SET DINNER MENU入面的鲜鲍鱼带子榄油意大利粉,食材新鲜,而且酱汁鲜甜,味道很独得,应该是大厨匠心独运地亲自调配的,我估不是现成酱汁,师傅样样野都非常有心机做~

鲍鱼仔好爽甜,好新鲜~~
鲍鱼带子意粉

主菜是我一入门口见到的PIZZA, 店员介绍我地叫黑松露野菌芝士果个~~真是好主意, 听到都想食~
叫左都要等20分钟或以上,因为是即叫即做的,个卖相超得!!!

店员仲问我要唔要加CHEESE, 我地多多都要呀~仲要系劲香的Parmesan cheese~~~
个芝士半溶状态, 真是无得输,个批底又薄又脆,咸度刚刚好,超级好食呀! 内面有新鲜蕃茄酱同菇~~而头又有惹味的火煎菜,绝配,一定要试~

呢度真系越夜越有(商)机,好快就爆场了,好彩我地早黎JA~
2018-10-16
南瓜忌廉汤