2016-02-11 291 浏览
圣诞节当然要去食餐好嘅,所以就约埋几个姐妹去食呢到嘅圣诞Tea Set。今次用左Tiffany Blue再加旋转木马为主题 试问有边个女仔可以抵挡得到!坐低一阵,店员就送上"云雨茶",有粉蓝色玫瑰花、粉蓝色绵花糖,仲有粉蓝色嘅佛手柑能量奶,成个画面都好梦幻!茶可以拣玫瑰花或者薰衣草伯爵茶,而我就拣左前者。茶叶就会用小茶壶装住,只要加入热水,蒸气就会令到云状嘅绵花糖慢慢溶化,形成落雨嘅效果 绵花糖系选用有机庶糖而造,所以比会一般嘅健康,无咁糖腻。同埋原来佛手柑能量奶系零色素,只系因为加入左蝶豆花,先会变成粉蓝色 我将少少粉蓝色嘅能量奶加入左伯爵茶,茶变得香滑之余,仲有淡淡嘅佛手柑味。突然听到音乐声,再望一望,就见到店员就捧住Tea Set过黎 原来音乐声系来自旋转木马音乐盒,播紧嘅系令人听得好舒服嘅「天空之城」。Tiffany Blue加旋转木马音乐盒,再听住「天空之城」,真系好relax 今次咸点比较多,先黎嘅系一口挞,一共8个,有7款口味,当中包括蘑菇批、西兰花批、南瓜批、番茄批、芝士批、鹅肝批同鹅肝鸭肉罗勒挞!整体味道都唔错,批底脆身,其中番茄批更酸酸甜甜,宁舍开
试问有边个女仔可以抵挡得到!

云雨茶

今次咸点比较多,先黎嘅系一口挞,一共8个,有7款口味,当中包括蘑菇批、西兰花批、南瓜批、番茄批、芝士批、鹅肝批同鹅肝鸭肉罗勒挞!整体味道都唔错,批底脆身,其中番茄批更酸酸甜甜,宁舍开胃
不过印象最深刻,当然系鹅肝批同鹅肝鸭肉罗勒挞!两款鹅肝挞味道浓郁甘香,而且鹅肝鸭肉罗勒挞馅料非常丰富
另一款咸点亦非常吸引,就系鱼籽鹅肝饼干!饼干薄脆,而鹅肝酱质感幼滑!之后就有好可爱嘅马仔曲奇饼,富牛油香,带有淡淡嘅伯爵茶味。
另外仲有两件好似砖仔嘅scone,虽然外身比较硬,但入面松化,加埋玫瑰花酱,味道清香!如果冻左,仲可以叫店员番热。
终于黎到甜品嘅时刻!最吸睛嘅莫过于系插上木马嘅cupcake
伯爵茶味唔够香浓,但胜左蛋糕松软。
而另一款就系米通,充满浓郁嘅牛奶味,系最为甜腻嘅甜品
相反,最想令我一食再食嘅系粉蓝色macaron
甜度适中,伯爵茶味又岩岩好,外壳仲要脆卜卜!真系最值得一赞
而且仲有2枝印有雪花嘅榛子黑朱古力棒,不过由于包装到系可以拎走,所以我就无食!因为我心急想食伯爵茶北海道3.6牛乳雪糕

雪糕香滑之余,伯爵茶味又够浓郁,同牛乳雪糕配搭得唔错,绝对唔会太甜腻
我唔觉唔觉都食左3杯
今次餐厅用左大热嘅Tiffany Blue为主题已经够哂吸引,再用埋我好中意嘅旋转木马, 真系令人好似身在童话王国一样。睇见都已经够哂兴奋!而我最欣赏系,咸甜点都各有一半,甜点卖相精美之外,仲唔会只有甜腻感,系我咁多个Tea Set最中意嘅一个