2022-11-28
经过比餐厅门面吸引,餐厅主打法国菜, 位于湾仔, 就近地铁站, 以Tiffany Blue 颜色为主调, 餐垫同座位都用上湖水蓝色, 配上浅木装潢, 环境坐得好舒适又岩打卡, 好岩情侣黎撑台脚, 庆祝或者一班朋友黎饮返杯好chill😝🔸Dinner set: 法式油封鸭脾 ($358)成个set包左餐汤餐包,两道前菜,主菜,甜品,饮品,性价比好高😁餐包轻轻烘过,咬落好酥脆,配埋磨菇汤好香浓开胃~🔹前菜: 生蚝 (2只) 我平时好少食生蚝, 好怕腥, 但呢个食落唔腥, 海水味唔太重, 肉质肥厚仲好creamy, 几新鲜, 好有惊喜! 加D柠檬汁tabsco,令生蚝更提鲜!🔸前菜:法式香草焗田螺 黎到我最钟意嘅法国菜- 法式焗田螺, 系法国菜嘅经典, 入口满满牛油香+蒜香香草汁,田螺口感弹牙有咬口, 几唔错!🔹主菜: 法式油封鸭脾 鸭髀肉肉质好腍身,鲜嫩多汁,一切就好似骨肉分杂, 好入味, 加埋苹果酱汁好夹😍🔸甜品: 法式可丽饼配榛子酱雪糕甜品可以拣可丽饼或心太软,我就拣左可丽饼, 可以自己拣唔同嘅口味,我拣咗朱古力榛子酱, 一黎到份量好大又够薄身, 满满嘅榛子酱好邪恶, 加埋朱古力味雪糕
🔸Dinner set: 法式油封鸭脾 ($358)
餐包轻轻烘过,咬落好酥脆,配埋磨菇汤好香浓开胃~
🔹前菜: 生蚝 (2只) [8.5/10分]
甜品可以拣可丽饼或心太软,我就拣左可丽饼, 可以自己拣唔同嘅口味,我拣咗朱古力榛子酱, 一黎到份量好大又够薄身, 满满嘅榛子酱好邪恶, 加埋朱古力味雪糕,朱古力控必食😍