南丫岛真系好多嘢食,其中有一间专食甜品嘅coffee shop,佢嘅超多馅糯米糍系好出名,不过就要预早预约,佢都有少少可以即买,但一早就已经俾人买晒,所以就试吓佢嘅其他甜品同埋咖啡☕️🍰甜品方面嗌咗佢呢度出名嘅Tiramisu同埋豆腐芝士饼,佢嘅Tiramisu有原味同埋芋泥味,我就叫咗个原味试吓,出奇地又几好食,我本身唔系咁钟意食Tiramisu,但呢度嘅反而我可以接受到,佢同出边𠮶啲味完全唔同,佢系好软熟食得出入边有类似海绵蛋糕咁,蛋糕偏湿身,味道冇出边𠮶啲咁浓,但佢嘅咖啡味同芝士味第一啖咬落去已经食得出,出面买𠮶啲成个蛋糕都系实德德,但佢轻轻切落去已经feel到超软熟,搞到我有少少钟意Tiramisu添🤭不过豆腐芝士饼就令我好失望,本身南丫岛另外有一间都系食甜品嘅店,佢嘅豆腐芝士饼系超出名,可惜嚟到冇开,咁啱呢一间又有豆腐芝士饼所以就试吓,其实本身芝士饼比我嘅感觉系偏硬同埋好实,个底系类似消化饼饼底咁,佢呢间既芝士饼饼底冇咩问题但佢上面嘅豆腐芝士就唔得,首先佢系好淋身,淋到有少少似奶冻𠮶啲质感咁,加上佢个味道食落去怪怪地,豆腐同芝士唔系好夹,豆腐嘅味亦都唔突出😩😩至于咖啡方面就嗌咗

至于咖啡方面就嗌咗一杯400次咖啡同埋一杯桂花Latte ,其实佢嘅咖啡真系冇乜味,完全唔出咖啡豆嘅味,400次咖啡嘅意思大概系将所有材料放入一个容器疯狂搅拌400次,搅到佢变成棉密奶油状为止,分咗两层嘅𠮶杯就系啦,佢上面𠮶啲应该系搅拌完嘅成品,个味系浓裂啲嘅但都系𠮶句咖啡味唔重,下面系奶,其实我都未试过正宗嘅400次咖啡系咩味,但佢呢一款比较淡,基本上若果你唔饮上面𠮶层佢下面系得奶味🤔🤔,而桂花Latte都唔系十分特别,同样味道都系好淡,咖啡同桂花味都淡😩