好耐冇喺铜锣湾食西餐,成日凝住好多都好贵,又唔知点拣,今次食咗呢间Al Forno Cafe and Bar 食物价钱合理,食物都几有高质,特别系两杯靓靓特饮﹗呢度除咗有咖啡、有酒,主食都有意粉、Pizza同牛窝夫,选择多 ﹗主食墨汁蟹籽蟹肉带子意粉摆盘卖相都有满意,感觉整齐有心蟹肉较多,墨汁系有特制酱汁𠮶种,唔系本来系墨汁意粉𠮶种墨汁质地都较浓郁,加墡蟹肉鲜甜味,再加埋蒜片芝士丝增加风味,食落唔错松露烤菇PIZZA $138松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明显菇粒Keep 到Pizza 口感,批心软熟,批边偏烟韧松脆,热辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易觉得腻小食 酥炸洋葱圈香口爽脆,洋葱软熟香甜,配埋酱汁食好过瘾甜品Tiramisu平时比较少食到呢种较干身嘅Tiramisu 感觉几特别的,因为Mascarpone Cheese 同手指饼同酒味好分明咁样放就会令手指饼保持到硬脆嘅口感(有啲人应该会钟意)因为咁样唔怕变成软淋淋又好水嘅蛋糕底部嘅手指饼酒味会重啲,上面会少啲饮品Tiramisu Latte卖相好得~Tiramisu 酒香味手指饼再点多少少La

主食
墨汁蟹籽蟹肉带子意粉
摆盘卖相都有满意,感觉整齐有心
蟹肉较多,墨汁系有特制酱汁𠮶种,唔系本来系墨汁意粉𠮶种
墨汁质地都较浓郁,加墡蟹肉鲜甜味,
再加埋蒜片芝士丝增加风味,食落唔错
松露烤菇PIZZA $138
松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明显菇粒
Keep 到Pizza 口感,批心软熟,批边偏烟韧松脆,
热辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易觉得腻
小食 酥炸洋葱圈
香口爽脆,洋葱软熟香甜,配埋酱汁食好过瘾
甜品
提拉米苏 Tiramisu
Tiramisu
平时比较少食到呢种较干身嘅Tiramisu
咁样放就会令手指饼保持到硬脆嘅口感(有啲人应该会钟意)
因为咁样唔怕变成软淋淋又好水嘅蛋糕
底部嘅手指饼酒味会重啲,上面会少啲

饮品
Tiramisu Latte
卖相好得~Tiramisu 酒香味手指饼再点多少少Latte食
咖啡味索晒喺饼到加埋面头嘅Mascarpone Cheese 一齐食
点完之后Latte之后饮落又唔会太甜~
呢杯朱古力雪糕Mocha造型满分💯
由于造型关系真系影几张快就要食了🤣