2019-09-12 62 浏览
又食台湾菜*好味🤩*, 新都城二期百佳对面有间靓靓台式cafe, 装修文青, 价钱街坊, 难怪咁多捧场饕客, 个人觉得午市尤其抵食, 随餐附送嘅三小碟好好味. 里面嘅姨姨仲非常之nice, 熟悉餐牌之余仲会运用walkie沟通而唔系咩都大声嗌过远处问. >卤水猪手•台湾面•红烧牛肉汤 (HKD63)就算唔系午餐都有多款抵食Add On拣, 想讲啲猪手真心高质, 皮厚而滑, 吃时满满骨胶原😍, 台湾面有质地带点弹牙口感, 而微辣嘅牛肉汤呷几多口都无口渴感, 食得出系用心制作.>凉拌黑醋茄子🍆 (+HKD12)我地四个都系茄子控, 当然要加个凉拌一人少少share, 温和黑醋好入味, 茄子蒸得软腍度洽到好处👍🏻.>卤水豆腐 (+HKD6)浓味卤水豆腐切成小粒, 每一寸都渗满醎香卤水味道.>麻辣牛肚面•麻辣小辣•午餐 (HKD61)重点推介*麻辣小辣*𠮶碟辣酱🔥, 以为小辣都系轻轻辣下, 原来辣度好有层次, 点左一小口, 余辣系会留在口唇麻个够本🔥. 我地直头每一口面都Dip落碟辣酱, 味道升哂level. 牛肚份量我会以”佛心”黎形容-一定多过平时酒楼饮茶嘅

卤水猪手•台湾面•红烧牛肉汤 (HKD63)
卤水猪手•台湾面•红烧牛肉汤
卤水猪手

凉拌黑醋茄子🍆 (+HKD12)
凉拌黑醋茄子

卤水豆腐 (+HKD6)
卤水豆腐

浓味卤水豆腐切成小粒, 每一寸都渗满醎香卤水味道.
麻辣牛肚面•麻辣小辣•午餐 (HKD61)
麻辣牛肚面
麻辣👍🏻

重点推介*麻辣小辣*𠮶碟辣酱🔥, 以为小辣都系轻轻辣下, 原来辣度好有层次, 点左一小口, 余辣系会留在口唇麻个够本🔥. 我地直头每一口面都Dip落碟辣酱, 味道升哂level. 牛肚份量我会以”佛心”黎形容-一定多过平时酒楼饮茶嘅一笼份量, 而且感觉内脏来说超干净.
台式三小碟

茄子🍆+蒜拍青瓜+油醋木耳好开胃🤤.
煲仔•塔香三杯鸡 (HKD48)
煲仔•塔香三杯鸡

几个fd一齐食嘅好处当然系食多几款美食! 吱吱声嘅台式三杯鸡好好味, 九层搭嘅香气同麻油, 酒, 酱油合埋嘅味道炒得鸡肉非常惹味呢.
幸福红豆与豆乳 *热* (HKD24>HKD19)
幸福红豆与豆乳,  夏日水漾鲜果茶

热豆浆mix红豆微甜嘅味道, 外卖热杯方便边得边enjoy.
夏日水漾鲜果茶 *冻* (HKD30>HKD25)
每日店家SOLD OUT得最快嘅就系li杯充满唔同款切粒水果嘅鲜果茶. 青柠, 火龙果, 西柚, 蓝莓, 柠檬.....多到讲唔哂嘅鲜果, 甜度适中, 页天饮真系超refreshing.
2019-09-12
卤水猪手•台湾面•红烧牛肉汤