2012-07-21
之前想揾间据扒餐厅同朋友庆祝生日,有人介绍我去 Bella Vita,话果度嘅 T骨扒好正。上次无黎到,今次同老公黎撑枱脚,食烛光晚餐。头盆叫咗 Grilled Octopus 炭烧八爪鱼配青苹果,同埋 Cod Fish Timble。个八爪鱼充满炭烧嘅独特香味,外层微焦,烧得刚刚好,小小脆皮好香口,内里软腍腍成强烈对比,配青苹果好开胃。Cod Fish Timble 用咗马介休,师傅好细心地将鱼肉拆到一丝丝,好似蟹肉咁,上面铺咗几片黑松露,画龙点睛,鱼肉好正,放咗一阵先食入面仲热辣辣的。Pasta 叫咗佢地嘅招牌菜红虾扁面,同埋好少餐厅做的墨汁薯团配辣鱿鱼圈。红虾扁面个 sauce 十分浓烈,好似龙虾汤咁,真系食到 lam lam 脷。至于个墨汁薯团,虽然个卖相黑炆炆,但系质地同味道一流,薯团软硬道适中,食得出系新鲜即做的。主菜系期待已久嘅T骨扒,话系二人份量,但系四个人都够食,大过我块面,个 shape 仲好似个心形添呀,情人节或纪念日黎食更啱 feel。外面有一坑坑的烧烤纹,师傅将扒切开一件件,再整整齐齐地排好,见到𥚃面微红的肉,再加上扑埋黎嘅香味,未食斋睇都知掂呀。骨的左边较小
主菜系期待已久嘅T骨扒,话系二人份量,但系四个人都够食,大过我块面,个 shape 仲好似个心形添呀,情人节或纪念日黎食更啱 feel。外面有一坑坑的烧烤纹,师傅将扒切开一件件,再整整齐齐地排好,见到𥚃面微红的肉,再加上扑埋黎嘅香味,未食斋睇都知掂呀。骨的左边较小部分是 tenderloin,肉质软腍,右边较大的是 Striploin,肉味浓郁。从未食过咁正嘅T骨扒,旁边的伴菜沙律都不能忽视,加咗士多啤梨同合桃,个汁好特别,好 refreshing,正好中和咗扒的 heavy 感觉,不过我地两个人真系食唔晒,好浪费啊,下次一定要叫多几个人黎分享。
我老公食完个扒已经投降,我则坚持我一贯的作风,饱死都要食甜品,去亲意大利餐厅的指定动作,试下个 Tiramisu,卖相不错,我个人偏好用碗上的 Tiramisu,应该无落鱼胶,正合我胃口,最怕硬掘掘成砖的 Tiramisu,而且不会有太浓烈的酒味。
餐厅虽小,但装修好有味道,好 home feel,我背后的壁画好靓,令成个环境都好舒服,一定会再黎。