今日去开佐敦个头,食完午餐唔太饱想食个下午茶,去左呢间叫U@Cafe既地舖cafe,上次试过呢度既岩烧火焰吐司,阿尔卑斯山蛋糕,米芝莲意大利芝士咖啡蛋糕,同野饮,感觉都唔错。餐牌同之前一样,有岩烧火焰吐司,星级蛋糕套餐同野饮等等。野饮有咖啡,朱古力,茶同果茶。岩烧火焰吐司上次食过岩烧火焰吐司觉得好正,今次要encore!岩烧火焰吐司卖相唔错,有三块吐司叠起,都好大份,用一只好可爱既猫猫碟上枱。面头系柚子皮同柚子酱,烧得外皮香脆,一切开,发现原来中间有肉松,香甜嘅柚子酱配咸香肉松真系好夹,又咸又甜,好滋味!随碟附送四条玉桂味脆脆条,虽然满是糖粉,但系唔会过甜。吐司可配饮品,配咖啡$60,而配茶就$56。朱古力开心果饼系多款蛋糕款式当中叫左呢个朱古力开心果饼,系新口味,正价$52。朱古力球体造型原来系朱古力外皮包住云呢拿慕丝,中间仲有朱古力同开心果慕丝,蛋糕顶有金箔。下底就系一大层朱古力脆米饼底。味道方面主要系朱古力慕丝味道,如果朱古力脆米饼底可以更香脆就更好。随碟附送四条原味脆脆条。冻柚子蜂蜜,冻朱古力冻柚子蜂蜜正价$32,冻朱古力正价$38。两杯都大大杯。冻朱古力香滑奶味重,冻柚子蜂蜜

冻柚子蜂蜜,冻朱古力

冻柚子蜂蜜正价$32,冻朱古力正价$38。两杯都大大杯。冻朱古力香滑奶味重,冻柚子蜂蜜有清甜嘅柚子味,下底有好多柚子皮,两杯饮品都唔算太甜。

北海道3.6牛乳布甸 $20

北海道3.6牛乳布甸

另外叫左个北海道3.6牛乳布甸。布甸好滑而牛乳味劲浓,牛乳味仲会留喺口腔一阵。

脆脆条

脆脆条有一包包卖,有原味,玉桂味同紫菜味。

呢度得几张枱,座位唔多。不过今日静静地两个人坐低食d野好舒服,服务员态度都非常友善。
2021-08-13
下午茶