湾仔★Verde MAR有次经过见间餐厅望落好有特色就加左入to-eat-list,今晚特别日子就心旭旭黎依间特别既餐厅庆祝下一黎到已经有老板热情既招待,记得上次我只系系门口望望下佢都好友善咁欢迎我得闲黎室内环境好有异国风情,一室木家私配上泥黄色既墙身,天花板吊住一盏盏昏黄既小灯泡,成个感觉warm到有d热,哈哈!喜欢墙上既花纹牛仔帽同星型装饰连职员都清一色外国人,真系有一刻幻(妄)想自己去左旅行作为悭妹,黎之前已经发现餐厅都有加入SodaCard,有免费nachos做迎新礼物。点知,黎到再发现原来会员有生日奖赏!正日黎到竟然可以free任何一个main course好惊喜既"生日礼物"呀~揾食时间Nachos(small,迎新礼物 $0):★★★★★ ★★★★☆粟米片卜卜卜卜卜,爆脆,不槐为卖飞佛哈哈~就咁食就淡左d,不过点埋咸香十足既芝士再加埋辣辣地既墨西哥青辣椒就无得顶喇唔系要留肚真系好想encore(后来又开心大发现:happy hour黎饮野都会免费送比你食)Aqua chile snapper($148+10%):★★★★★ ★☆☆☆☆加左lime juice成碟野水汪汪卖
湾仔★Verde MAR

喜欢墙上既花纹牛仔帽同星型装饰
连职员都清一色外国人,真系有一刻幻(妄)想自己去左旅行

正日黎到竟然可以free任何一个main course
好惊喜既"生日礼物"呀

揾食时间
Nachos(small,迎新礼物 $0):
Nachos
★★★★★ ★★★★☆
粟米片卜卜卜卜卜,爆脆,不槐为卖飞佛

唔系要留肚真系好想encore

Aqua chile snapper($148+10%):
Aqua chile snapper
★★★★★ ★☆☆☆☆
加左lime juice成碟野水汪汪卖相不如想像中吸引
贪得意拣左鲷鱼刺身唔要生虾。
Aqua chile snapper
其实都唔系好识食,只系觉得口感一般般,鲜味亦唔算突出。不过点埋d青瓜生洋葱&灵魂辣青柠汁,真系好fresh又开胃
唔好讲笑都几辣下,食完要灌水(但又好刺激想继续食

Tacos($98+$10+10% ):
Tacos
★★★★★ ★★★★☆
食食下都系忍唔住追加番碟墨西哥卷饼
由左至右分别系咸香十足但肉质略为扎实既炖猪肉(carnitas pork)
Tacos (carnitas pork)
> 香口炸鳎鱼手指(fried sole)🐟 > 要加十蚊既爽甜大虾(shrimp)
不过d馅料都系其次,块软熟玉米饼同埋d配菜蕃茄粒牛油果酱先系重点
哈哈~Yummy!

Chargrilled cactus($108+10%):
Chargrilled cactus
★★★★★ ☆☆☆☆☆
虽然都无乜期望,但一场黎到点都要试下特色墨西哥直送仙人掌。味道因为面头洒上既海盐而咸咸地,口感就好似秋葵咁黏黏地,食唔惯整体感觉怪怪地
唔建议落青柠汁
,加埋d酸味可能会更加影响食欲
哈哈哈~
不过呢“苦口良药”,话晒佢都营养丰富,有大量维生素同矿物质嫁
(但……都系食一次够啦…

Wet burrito supreme(原价$168,生日礼物$0):
Wet burrito supreme
★★★★★ ★★★☆☆
哗!唔怪之得叫supreme真系好巨型
而之所以叫“wet”burrito就因为面头洒上秘制开胃蕃茄汁同埋邪恶既chedder & mozzarella cheese,够晒重口味!
软熟墨西哥薄饼除左包住各式各样既配料,仲有幼长饭粒唔洗担心食唔饱
馅料拣左grilled fish,不过味道都比d香料抢晒volt唔系好品尝到~
食完依旧家伙,真系既满足又饱足
SOL mexican beer(原价$55,HH买一送一):
SOL mexican beer
★★★★★ ★★★☆☆
(啤酒肚教落)肥仔野送啤酒是常识吧
!依枝墨西哥啤酒又几易入口㖞,加埋青柠汁更加清新解滞
话咁快就饮完一枝又一枝~

埋单$651-$168(bday offer)=$483/2ppl。
整体黎讲真系好特别既晚上
非常享受餐厅既气氛,服务态度又热情,老板好鬼识做
少有地品尝到地道墨西哥美食,某d食物真系食唔惯,但overall都满意,尤其钟意d jalapeno
得闲黎happy hour饮番杯再食下nachos(重点)都好啵
2016-06-08
庆祝纪念
生日
Nachos
Tacos
Tacos (carnitas pork)
Wet burrito supreme
SOL mexican beer